Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Hamis Google-vezér a Facebookon

2010.10.11. 11:32
Eric Schmidt hasonmása felbukkant a Facebookon, és elkezdett haverokat gyűjteni. Az elfeledett régi emailcímek segítségével bárkinek a hamis profilja léterhozható.

Meglepően könnyen ellopható mások identitása a Facebookkal, ha ismerjük az illető emailcímét, amit nem használ a közösségi portálon. Michael Arrington, a Szilícium-völgy egyik legbefolyásosabb újságírója a Google vezérigazgatójának hamis profilját hozta létre a portálon, és rögtön talált is néhány jó ismerőst - Chad Hurley, a YouTube alapítója és Elliot Schrage, a Facebook alelnöke rögtön bejelölte barátként.

A Facebook megköveteli a felhasználótól, hogy hitelesítse a megadott emailcímet, de enélkül is lehet ismerősöket keresni. Arrington a biztonság kedvéért ki is kapcsolta az emailes értesítéseket, így Eric Schmidt nem értesülhetett tevékenységéről. A profil létrehozása után kiküldött emailt ugyan láthatta, de az könnyen elkerülhette a figyelmét. Elvégre Schmidt nem hozott létre profilt, miért érdekelné egy erről szóló, spamnek tűnő levél?

Egészen biztos, hogy a hamis profilt hamar lekapcsolják, de Arrington szerint kérdéses, hogy ezt akkor is megtennék-e, ha egy kevésbé ismert ember lenne az áldozat, és nem írna cikket a hamisításról.

A Facebook megtehetné, hogy az emailcím hitelesítéséig a felhasználót minden tevékenységtől eltiltja, de így néhány lépéssel tovább tartana a regisztráció, kevésbé lenne gördülékeny a folyamat. A felhasználó is védekezhet, ha felveszi a Facebookon a listájára az összes létező emailcímét, de ez még macerásabb. Ráadásul lehetnek olyan, korábbi munkahelyen használt emailcímek, amiket már nem tud visszaigazolni, hogy hozzá tartozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!