Hamis Google-vezér a Facebookon

2010.10.11. 11:32
Eric Schmidt hasonmása felbukkant a Facebookon, és elkezdett haverokat gyűjteni. Az elfeledett régi emailcímek segítségével bárkinek a hamis profilja léterhozható.

Meglepően könnyen ellopható mások identitása a Facebookkal, ha ismerjük az illető emailcímét, amit nem használ a közösségi portálon. Michael Arrington, a Szilícium-völgy egyik legbefolyásosabb újságírója a Google vezérigazgatójának hamis profilját hozta létre a portálon, és rögtön talált is néhány jó ismerőst - Chad Hurley, a YouTube alapítója és Elliot Schrage, a Facebook alelnöke rögtön bejelölte barátként.

A Facebook megköveteli a felhasználótól, hogy hitelesítse a megadott emailcímet, de enélkül is lehet ismerősöket keresni. Arrington a biztonság kedvéért ki is kapcsolta az emailes értesítéseket, így Eric Schmidt nem értesülhetett tevékenységéről. A profil létrehozása után kiküldött emailt ugyan láthatta, de az könnyen elkerülhette a figyelmét. Elvégre Schmidt nem hozott létre profilt, miért érdekelné egy erről szóló, spamnek tűnő levél?

Egészen biztos, hogy a hamis profilt hamar lekapcsolják, de Arrington szerint kérdéses, hogy ezt akkor is megtennék-e, ha egy kevésbé ismert ember lenne az áldozat, és nem írna cikket a hamisításról.

A Facebook megtehetné, hogy az emailcím hitelesítéséig a felhasználót minden tevékenységtől eltiltja, de így néhány lépéssel tovább tartana a regisztráció, kevésbé lenne gördülékeny a folyamat. A felhasználó is védekezhet, ha felveszi a Facebookon a listájára az összes létező emailcímét, de ez még macerásabb. Ráadásul lehetnek olyan, korábbi munkahelyen használt emailcímek, amiket már nem tud visszaigazolni, hogy hozzá tartozik.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM