Valér
4 °C
8 °C

Fűtse otthonát számítógéppel!

2010.12.26. 22:32
Popovics László két videokártyás, vízhűtéses pc-jével a legjobb magyar az osztott számításokat végző BOINC-on. A 75. helyhez és a magyar elsőséghez 3,777 GFLOPS-os teljesítmény kellett; a világelső tízszer ennyit tud.

Eredetileg olyan hangos volt, hogy a ventillátor zúgását a szomszéd helyiségben is hallani lehetett. Simán kifűti az emeleti kisszobát, viszont havonta húszezer forintot ad hozzá a villanyszámlához. Ismerkedjenek meg Popovics László saját összeállítású számítógépével, amely éjt nappallá téve zakatol a tudomány szolgálatában: idejének jelentős részében csillagokat modellez 3d-ben, a kisebbik részében igyekszik megjósolni a kvantumszámítógép működésének buktatóit, illetve igazolni a Collatz-sejtést, ami eddig még senkinek sem sikerült.

Popovics gépe 3,777 GFLOPS-os teljesítményével (ez a másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek száma) nemrég bekerült a BOINC projektjeiben résztvevő száz legszorgalmasabb gép közé, és a legjobb magyarként a 75. helyen áll. Az első helyezett, az amerikai Paladin, tízszer ennyivel, 37,619 GFLOPS-szal áll az élen.

A BOINC az amerikai Berkeley Egyetem elosztott számítások elvégzésére létrehozott rendszere, amelyhez eddig több mint félmillió gép csatlakozott, köztük 15 000 magyar. Az önkéntesek gépeinek hálózatából összeálló BOINC összesített teljesítménye jóval meghaladja az IBM vagy a Cray szuperszámítógépeiét, de míg az utóbbiak sokmillió dolláros költségvetésekből készülnek el, a projektekben résztvevők bolti alkatrészekből összerakott háztartási gépeket használnak – igaz, ilyen konfigurációt kevés pc-kuckó tart raktáron.

Két grafikus kártya, 1000 watt, vízhűtés

Popovics László gépe 600 000 forintba került, és a legérdekesebb benne az, hogy nem a processzort használja a számítási műveletek elvégzésére, hanem két videokártyát, pontosabban azok grafikus processzorait. A két, egyenként kétmagos ATI Radeon HD 5970 az Nvidia GeForce GTX 295 kártyáit váltotta fel, mert kiderült róluk, hogy jóval gyorsabban számolnak, mint a konkurencia. A gépben van még egy Asus Rampage alaplap, 6GB RAM és egy SSD háttértár, meg persze egy 1000 wattos tápegység, de semmi olyasmi, amit egy jól összerakott gamerkonfiguráció ne tudna.

A vízhűtés akkor került a gépbe, amikor kiderült, hogy a videokártyákat hűtő ventillátorok zaja elviselhetetlen, és bár a gép most is zúg, ez már csak a ház jelentős részét megtöltő, két féltéglányi processzorhűtők zaja.

És mivel a BOINC-on végzett számítások – Popovics kedvence a Milkyway@home, de közreműködik az AQUA@home és a Collatz Conjecture projektekben is – csak a grafikus magokat dolgoztatják, a gépen nyugodtan lehet tetriszezni, miközben a háttérben megváltódik a világ. A boldog tulajdonos, aki egyébként informatikus,  azt mondja, ennyi áramot egy játékgép vagy egy házimozirendszer is elfogyaszt – és mennyivel jobb már, hogy ő a tudományt segíti a gépével, ahelyett, hogy reggeltől estig Quake-ezne?

Mivel a fenti kisszobában meg lehet sülni, Popovics és felesége azt tervezi, hogy leviszik a gépet a hűvösebb nappaliba. Nem is drágább, nem is rondább, mint egy cirkókazán.