Tőzsdére megy a Zynga

2011.05.25. 12:19
Tőzsdei bevezetésre készül az online játékokat gyártó Zynga, és erről valószínűleg még a héten értesíti az amerikai tőzsdefelügyeletet. A részvények jegyzése körülbelül június végén kezdődhet meg.

A Zynga lépése nem váratlan, az elmúlt hetek sikeres tőzsdei bevezetései győzhették meg Mark Pincus vezérigazgatót arról, hogy érdemes beállni a sorba.

Múlt héten a Linkedin üzleti közösségi hálózat, legutóbb pedig az orosz Google-ként számon tartott Yandex dobta piacra a részvényeit. Ez mind jó előjáték a következő nagy dobáshoz, a Wall Street befektetői ugyanis az igazi nagy hal, a Facebook tőzsdére lépését várják nagyon.

Biztos milliárdok

Korábbi becslések szerint a Zynga 10 milliárd dollárt ér, de a tőzsdén valószínűleg magasabbra árazzák majd be a céget. Végül is a Linkedin már 9 milliárd dollárt ér, vagyis kétszer többet, mint a tőzsdére lépés előtt.

A Zynga pedig nem a szűkebb üzleti szférában játszik, mint a Linkedin. A világ összes internetezője potenciális ügyfelének tekinthető, de a Facebook 600 millió regisztrált júzere biztosan, hiszen a Zynga elsősorban a közösségi portálon futtatja a játékait.

Most havonta 250 millió aktív játékos van. A Zynga nevét a Farmville és a Mafia Wars nevű játékok tették ismertté, de azóta új húzónevei vannak. Legnagyobb dobása most a CityVille, amely havonta 90 millió júzer szabadidejét köti le. A nagy látogatószám új üzleti lehetőségeket nyitott meg a cég előtt, Lady Gagával és a Kung Fu Panda 2 animációs film gyártóval is együttműködési szerződést kötött.

Tavaly állítólag 400 millió dollár volt a Zynga nyeresége alig 850 millió dolláros forgalmon, a pontos adatok a tőzsdefelügyeletnek küldendő papírokból derülnek ki. A cég tavaly 800 dolgozót vett fel, ezáltal 1500-ra nőtt az alkalmazottak száma.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM