Winklevossék lemondtak a nagy léről

2011.06.23. 17:23

Nem fellebbezik meg a Winklevoss fivérek azt az áprilisi döntést, amelyben egy kaliforniai bíróság helyben hagyott egy korábban nekik megítélt, 65 millió dolláros kártérítési összeget. A pénzt kárpótlásul kapták az ikrek, mert Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója állítólag tőlük lopta a közösségi szájt ötletét.

A Winklevoss fivérek
A Winklevoss fivérek

Cameron és Tyler Winklevoss, akik a pekingi olimpián evezésben indultak, és hatodik helyezést értek el, még 2004-ben keresték meg a Harvardon egyetemista társukat, Zuckerberget, hogy segítsen nekik megvalósítani azt az ötletüket, hogy egy közösségi oldalon hozzák össze az egyetem hallgatóit. Mint az Winklevossék későbbi vádjaiból és a Facebook történetét feldolgozó könyvből és filmből kiderült, Zuckerberg ahelyett, hogy az ikrek Harvard Connection nevű szájtán dolgozott volna, stikában felépített egy nagyon hasonló saját oldalt, aminek akkor a Thefacebook nevet adta. Az ikrek ennek ellenére előálltak saját oldalukkal, a ConnectU-val, de a várt siker elmaradt, miközben Zuckerberg Facebookja szárnyalni kezdett, és néhány éven belül világszinten is egyeduralkodó közösségi oldallá vált.

Már 100 milliárdot ér?

Az ikrek 2009-ben 65 millió dolláros kártérítésben egyeztek meg a Facebookkal, de később meggondolták magukat, és azt állították, hogy Zuckerberg valószínűleg (újra) félrevezette őket, mert a titokban felajánlott és ki is fizetett 65 millió dollár korántsem állt arányban a cég valós értékével. Az ikrek szerint sokkal több pénz járt volna nekik, ezért perre mentek, de idén áprilisban egy San Franciscó-i fellebbviteli bíróság méltányosnak ítélte a kifizetett összeget.

Winklevossék akkor bejelentették, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbeznek, de szerdán meggondolták magukat, és ügyvédeik útján bejelentették, hogy nem pereskednek tovább.

Nem mintha nem lenne miért: a tőzsdén még nem jegyzett Facebook értéke szinte napról napra nő, mostanában 60 milliárd dollárra becsülik, de a múlt héten a CNBC-n már az is elhangzott, hogy a jövő év elejére tervezett tőzsdei bevezetésre 100 milliárd dollárt is érhet a vállalat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM