Valér
2 °C
8 °C

Szabadalmat sértenek a Mac gépek

2011.07.27. 15:59

Az Apple jogosulatlanul használja a Mac számítógépekben az S3 két szabadalmát, állapította meg az USA Kereskedelmi Bizottsága (ITC) egyik bírája. Ha az ITC hattagú bizottsága is elfogadja a döntést, akkor megtilthatják az érintett Mac gépek amerikai forgalmazását.

Az ITC szakértője azt is megállapította, hogy az iOS rendszert futtató eszközök – az iPhone és az iPad – nem sértik a kérdéses szabadalmakat, akárcsak azok a Mac gépek sem, amelyekben Nividia grafikus kártya van. Az Nvidia ugyanis megvásárolta a technológiák használati jogát.

Jogászok harca

Az S3-at nemrég vásárolta meg az okostelefonokat gyártó tajvani HTC, azt remélve, hogy felhasználhatja a szabadalmait az Apple-lel szemben. Az Apple is győzött a HTC-vel szemben, egy másik szabadalmi vitában. Az ITC bíróságán egymásnak feszülő cégek általában visszavonják a panaszukat, ha ugyanolyan értékes technológiákkal rendelkeznek, ám most erről szó sincs. Azzal, hogy az ITC szerint az iPad és az iPhone nem sérti az S3 szabadalmait, jelentősen csökkent az esély a megegyezésre.

Korábban megjelent elemzések szerint az Apple által vitatott szabadalmak nem a HTC egyedi fejlesztései, hanem az Android operációs rendszer részét képezik, tehát az ITC döntése más gyártóknak, például a Motorolának és a Samsungnak is kellemetlen perceket okozhat.

Ha így van, akkor az Apple valószínűleg licencdíjat kér majd a gyártótól, hasonlóan a Microsofthoz, amely már begyűjtött jó pár milliót a szabadalmaival.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft