Öt androidos cég gazdagítja a Microsoftot

2011.07.06. 15:02

A Microsoft egyik kiváló bevételi forrása a rivális Google által összerakott Android platform. A Linux-alapú operációs rendszert használó gyártókat előszeretettel keresik fel a Microsoft ügyvédei, hogy a cég által levédett szabadalmak után licencdíjat szedjenek be tőlük. Legutóbb egy Wistron nevű cég csatlakozott a díjfizetők egyre növekvő táborához.

Nincs semmi baj, ha nem ismeri a Wistront, mert a cég nem forgalmaz tableteket és okostelefonokat. A háttérben dolgozik, más cégeknek gyárt alkatrészeket Chrome OS-t és Androidot futtató eszközökhöz.

A Microsoft 2003 decemberében indította el a szabadalomvédő programját, és azóta hétszáz licencmegállapodást kötött. Ezek közt legalább öt androidos gyártó van - a Velocity Micro, a General Dynamics, az Onkyo és a HTC is az Android miatt került a Microsoft hálójába.

A legnagyobb fogás természetesen a HTC volt, és a hírek szerint a tajvani mobilgyártó minden egyes androidos készülék árából 5 dollárt utal át a Microsoft bankszámlájára. Egyesek úgy számoltak, hogy a Microsoft több pénzt szerez az Androiddal, mint a saját, kevésbé sikeres Windows Phone 7 platformjával.

A következő nagy hal a Motorola lehet, aki állítólag 21 szabadalmat sért. Az amerikai mobilgyártó ellenáll, és a bíróságon próbálja megvédeni magát, de egyelőre nem túl sok sikerrel. A Microsoft már kiharcolt egy neki kedvező döntést. Bíróságon harcol a Microsofttel az androidos Nook ekönyvolvasót gyártó Barnes & Noble is.