Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kétszáz dollár lesz az Amazon tabletje

2011.09.28. 16:20 Módosítva: 2011.09.28. 17:24

Hosszú várakozás és pletykákkal teli időszak után az Amazon szerdán bemutatta saját márkás tabletjét, a Kindle Fire-t. A tablet héthüvelykes lesz, vagyis a kisebbek közé tartozik és 199 dollárért fogják árulni. Ami a legolcsóbbá teszi a tabletpiacon.

Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója szerint az Amazon képes lesz valódi versenytársat teremteni az Apple iPadjének, annak ellenére, hogy az utóbbi időben elég sok konkurens (mint a HP, RIM) megbukott. Az Amazonon árult könyvek, filmek és zenék segíthetik a tablet eladásait, ennek köszönhető, hogy olcsóbb is, mint a többi piacon lévő tablet, hiszen az Amazon kész tartalommal áll a tablet mögött.

Piaci elemzők már régóta mondogatják, hogy valójában az Amazon lehet az egyetlen cég, mely tényleg megszorongathatja az Apple-t, és hasonló tartalmat tud a tablet mögé tenni, mint az Apple az iPadnél.

A Kindle Fire egy fapados gép, nincsen rajta mikrofon vagy kamera. Csak wifin tud kapcsolódni a nethez, nincs benne 3G.

Kindle Fire
Kindle Fire
Fotó: Shannon Stapleton

A felhasználók megvásárlás után harminc napig ingyen kipróbálhatják az Amazon Prime szolgáltatást, melyen videókat lehet streamelni. A szolgáltatás ára amúgy 79 dollár évente.

Az Amazon teljesen átrajzolta a Google Androidot, új felhasználói felületet készített és igen erősen jelen van benne az amazonos tartalmak letöltésének lehetősége.

Kétmagos processzort tettek bele, kijelzője 1024x600 pixeles felbontású, 512 MB RAM és 8 GB tárhely került bele. Ingyenes Amazon Cloud tárhely jár hozzá, ami azt jelenti, hogy magáról a tabletről bármikor lehet törölni a tartalmat és vissza is lehet másolni, és ehhez nem kell kábeles szinkronizáció. A Whispersync nevű szolgáltatás működik filmekkel és tv-sorozatokkal is.

000 Was4286442
Fotó: Emmanuel Dunand

Az Amazon egy új böngészőt is bemutatott, az Amazon Silket. Ezt kifejezetten a Kindle Fire-re tervezték. A cloudot is használni fogja az oldalak betöltésénél, gyorsítva a böngészést. Vagyis, ha valamelyik oldalon már jártunk nemrégiben, akkor cache-ből betölti az oldal egyes részeit.

A Kindle Fire már mostantól előrendelhető, november 15-től szállítják. Egyelőre csak az Egyesült Államokban vásárolható meg.

Három új ekönyv-olvasó

Jeff Bezos vezérigazgató új olvasókat is bemutatott. A Kindle Touch bemutatásával kezdte , mely kisebb és könnyebb, mint a mostani Kindle olvasó. Nincsenek rajta gombok, e-inkes, új kezelőfelületet kapott. Világos szürke színű, érintőkijelzős - de ezt a nevéből is kitaláltuk.

2011-09-28T142723Z 2057405361 GM1E79S1QK101 RTRMADP 3 AMAZON
Fotó: Shannon Stapleton

Új szolgáltatásként a könyvhöz tartozó fontosabb Wikipedia-bejegyzéseket automatikusan letölti az olvasó, így ahhoz, hogy megnézzük, ki volt III. Richard, nem lesz szükség wifi kapcsolatra. A Kindle Touch ára 99 dollár lesz. Ami negyven dollárral olcsóbb, mint a mostani Kindle. A 3G-s változat ára 149 dollár lesz, novelber 21-től lehet majd megvásárolni, de már mától előrendelhetőek. Egyelőre ezeket is csak Amerikában lehet rendelni.

2011-09-28T143224Z 1669278617 GM1E79S1QUE01 RTRMADP 3 AMAZON

A nem érintőkijelzős Kindle-olvasók ára 79 dollárra csökken. Ezeknek is megváltozik a dizájnja, sokkal kevesebb lesz rajta a gomb, éppen ezért kisebbek is lesznek a mostani olvasóknál. Az ígéretek szerint gyorsabban lehet majd lapozni az új modellekben és vékonyabbak is lesznek. Ezeket a modelleket már mától meg lehet venni.

A modell a mostani reklámos Kindle-hez hasonlít, vagyis a képernyővédők helyén hirdetések lesznek. Emiatt a 79 dollár csak az Egyesült Államokra igaz, a többi országban 109 dollárért lehet megvenni az olvasót.

A befektetőknek tetszik

Az Amazon részvényei már a bemutató előtt emelkedésnek indultak, az új ekönyv-olvasók és a tablet bejelentése után pedig erőteljesen növekedtek. Még tartott a bejelentéssorozat, amikor már négy százalékos pluszban voltak a részvények.