Bűncselekmény a hamis Facebook-profil

2011.11.16. 16:33

Az amerikai igazságügyi minisztérium hivatalosan kiállt a nagy vihart kavart törvény mellett, ami bűncselekménnyé nyilvánítja a weboldalak felhasználói szerződésének megsértését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bűncselekményt követ el, aki nem a saját nevén regisztrál egy közösségi oldalra, vagy megszépíti a valós adatokat egy társkereső oldalon az adatlapja kitöltésekor.

A Computer Fraud and Abuse Act nevű törvény passzusa, ami kimondja ilyen esetekben a bűncselekményt, még 1996-ból származik, de most fordult elő először, hogy a gyakorlatban is alkalmazták, és erre hivatkozva súlyosbítottak egy büntetést. A szabályozás a hírhedt MySpace-gyilkosság perében került elő, ahol a vádlott, Lori Drew a MySpace közösségi oldalon addig zaklatott egy 13 éves lányt, míg az öngyilkosságot követett el. Az ítéletben a zaklatás és egyéb vádpontok mellett a MySpace szabályzatának megsértése is szerepelt – abban ugyanis az áll, hogy tilos másnak kiadni magunkat az oldalon.

Jogászok és az internetes ipar képviselői régóta vitáznak azon, hogy mennyire van értelme az ilyen esetekben a törvény betű szerinti betartásának, ha a törvényalkotó szándéka vélhetően inkább a hekkerek, identitástolvajok és személyiségi jogokkal visszaélők elleni fellépés lett volna, nem a fiktív néven regisztrálók büntetése. A vita egészen a kongresszusig jutott, ahol a hivatalos meghallgatáson az igazdságügyi minisztérium képviselője kiállt a szó szerinti értelmezés mellett, és azzal érvelt, hogy a kriminalizálás hasznos lépés a komolyabb online jogsértések elleni harcban.  • Hírek
  • Lakáshitel