16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Nehéz a Desire utódjának lenni

2011.04.10. 09:53
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a HTC a Desire mobillal robbant be igazán a köztudatba, nagyon népszerű volt a tavaly bemutatott andoridos okostelefon. Nem véletlen, hogy az idei mobilos dömpingben adott volt, hogy piacra dobják a mobil utódját, a Desire S-t. A HTC új telefonjai közül teszteltük még az Incredible S-t is, mely nagyon hasonlít a Desire S-re, de a mai trendeknek megfelelően nagyobb a kijelzője.

A Desire S már első ránézésre is rendkívül masszívnak tűnik, hátlapja alumíniumból készült. Annyira masszív, hogy alig lehet levenni a hátlapját, hogy beletegyük a SIM-kártyát. Amit még egyedivé teszi, hogy nem az egész hátlapot kell levenni, csak annak alsó részét kell lepattintatni. Az akkumulátort például úgy tudjuk kivenni, hogy kicsúsztatjuk a tokból.

htc1

A telefon dizájnjánál maradva: valamivel kisebb, mint a Desire, ugyanakkor a kijelzője és felbontása ugyanakkora 3,7 inches (480x800 pixel), a keret lett vékonyabb. Kijelzője S-LCD, gyönyörűek a színek, megoszlanak a vélemények, hogy a Desire vagy a Desire S kijelzője szebb, mindkét oldal mellett érveltek az elmúlt napokban.

Eltűntek a fizikai gombok az előlapról, helyüket érintőgombok vették át - emiatt kicsit vékonyabbnak is tűnik a mobil. Mindenki maga döntse el, melyik tetszik neki, én szeretem a fizikai gombokat a Desire-emen. Az új telefonról pedig hiányoltam a középső irányítógombot, ez hasznosnak bizonyult, amikor javítani akartam egy hosszú szövegben és nem sikerült pont arra a betűre nyomni az érintőkijelzőn, ahová akartam.

Első bekapcsoláskor nagyon nehezen indult el, több percet kellett várni ahhoz, hogy el tudjam kezdeni a testreszabást. Remek feature, hogy felajánlja, hogy áthúzza az összes adatot (sms, naptári bejegyzések, kontaktok) régi HTC-s telefonomról Bluetoothon. Ezt nem próbáltam ki, mert az sms-eket amúgy is mentem, a kontaktok és a naptári bejegyzéseim pedig a Google-nál vannak, így mindenhol elérek mindent.

A Desire S-be 1GHz-es Scorpion processzort tettek, 1,1 GB belső memóriával, 768 MB RAM-mal. Természetesen microSD-kártyával bővíthető a tárhely. Van benne egy 5 megapixeles kamera, mely 720p-s videókat is fel tud venni, illetve került bele egy előlapi rögzített fókuszú kamera is. Látható, hogy nem erőltették meg nagyon magukat, a Desire S csak picivel jobb specifikációval rendelkezik, mint elődje, a Desire. De Gingerbreaddel jön, így jobban kijön a különbség a Froyóval felszerelt Desire-hez képest.

Ami lényeges különbség, hogy ezen már a HTC Sense továbbfejlesztett, tavaly ősszel bemutatott változata megy az összes akkor bevezetett újdonsággal együtt. Ez ugye nem elérhető a régi mobilokon, a HTC csak a legújabbakba teszi bele.

Napi használatban leginkább érzésekre hivatkoznék, kicsit gyorsabbnak tűnik a régi Desire-hez képest, főleg az alkalmazások betöltésénél érezni ezt. Van néhány olyan feature, ami miatt jobbnak is tűnik a mobil. Ilyen például, hogy nem csak két ujjra érzékeny a multitouch, hanem bármennyire. Van ugyanakkor néhány zavaró újítás, ami apróság, de megkeseríti a mindennapi használatot. Ilyen az alkalmazások menüje, oldalanként lapoz, nem folyamatosan görgeti az alkalmazások listáját – pedig erre láttunk gyönyörű megoldásokat az elmúlt hónapokban.

A nagytestvér

Az Incredible S már nagyobb, mint a Desire S, 4 hüvelykes kijelzőt kapott. Érdekes ugyanakkor, hogy pontosan ugyanannyi a súlya, 135 grammot nyom mindkét mobil. Az Incredible már törékenyebbnek tűnik, hasonló a hátlapja, mint a régi Desire-nek, műanyagból készül, az egészet le kell venni a SIM-kártya cseréjéhez. Ennek is érintőgombjai vannak, belsőre pedig szinte teljesen megegyezik a Desire S-sel.

htc2

Bekapcsolás után azonnal elkezd dolgozni a háttérben, updatelte az alkalmazásokat, de ez nem lepett meg. Ami fontosabb, hogy végigfutott a kontaktjaimon, a Facebookon és a telefonkönyvön és amit tudott, összekapcsolt. Illetve felajánlotta, hogy összekapcsolja. Összesen 236 kontaktnál talált még másik emailcímet, adatot, képet, amit egy gombnyomással össze tudtam kapcsolni. Nem kellett végigmenni a telefonkönyvön és kézzel összekapcsolni az összetartozó információkat, mint a régebbi androdios telefonjaimon. Ez például az új Sense műve.

A Quadrant teszten 1481 pontot kapott, ami a listán szereplő telefonok közül az első helyre helyezi. Igaz, a listán nem szerepelnek a legújabb telefonok. Ami biztos, hogy a HTC eddigi csúcstelefonjainál, a Desire-nél, az Evo-nál jobban teljesít. A mobilban Froyo van, vagyis az Andorid 2.0, így hiába ugyanolyan, mint a Desire S, az operációs rendszer miatt kevésbé tűnik modernnek.

Az akkumulátor még fontos tényező az okostelefonoknál. Nem érzékelünk jelentős változást a korábbi modellekhez képest, ugyanúgy kibírja a telefon egy feltöltéssel a munkanapot, átlagos használat mellett. Ez persze nem elég, de az okostelefonok működéséhez sok energia kell, az akkumulárotgyártók még nem nőttek fel a feladathoz. Érzésre a Desire S gyorsabbb merül, mint az Incredible vagy a régi Desire.

Nem elég

Összességében a HTC nagyon jó telefonokat dobott a piacra, bárkinek nyugodt szívvel ajánlanánk, de ez már nem elég. Nem akkora a fejlődés a tavalyihoz képest, mint amire számítottunk. Egyes konkurensek megjelentek kétmagos mobilokkal, melyek teljesen más felhasználói élményt nyújtanak. A HTC-nek gyorsan kell lépnie, ha meg akarja őrizni a tavaly kivívott előkelő helyét a piacon.  • Tippek
  • Hírek