Hekkerek támadták izraeli tőzsde oldalát

2012.01.16. 12:59
Nem működött hétfő délelőtt a tel-avivi tőzsde és az El Al izraeli légitársaság nyilvános honlapja, mert hekkertámadás érte őket - közölte egy szóvivő és a közszolgálati rádió. Valószínűleg a szaúdi támadások folytatódásáról van szó.

Idit Jaron, a tőzsde szóvivője hozzátette, hogy nem lehetett elérni a honlapot, de ettől függetlenül a tőzsdei kereskedés zavartalanul üzemelt. Már korábban is érte támadás a weboldalt. A közszolgálati rádió szerint a nemzeti légitársaság honlapja is elérhetetlen volt egy darabig a támadás miatt. Az Ynet hírportál pedig jelentette: hétfő reggel OxOmar néven jelentkezett egy hekker, és azzal fenyegetőzött, hogy ezen a napon megtámadja a két szóban forgó oldalt.

Január eleje óta szaúd-arábiai és gázai övezeti palesztin hekkerek több ízben támadást intéztek Izrael ellen. A már ismert OxOmar állítása szerint a Névtelen Szaúdi Hekkerek nevű vahhábita csoporthoz tartozik. A szaúdiak először ellopták és az interneten közzétették 15 ezer izraeli hitelkártya, valamint állítólag több tízezer, a világ számos táján élő zsidó adatait is.

Terrorizmus?

Az adatlopás Izrael állítása szerint csak minimális pénzügyi kárt okozott, de erősítette azokat az aggodalmakat, hogy a zsidó állam ellenségei esetleg lopott adatokkal élhetnek vissza. Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes a terrorizmushoz hasonló cselekménynek nevezte ezeket a támadásokat, és izraeli válaszcsapással fenyegetőzött.

Ezután egy izraeli hekker több mint kétszáz, szaúdi hitelkártya adatait hozta nyilvánosságra. A magát gázai övezeti hekkereknek nevező csoportosulás pedig a múlt hét végén megtámadta az izraeli tűzoltóság honlapját.

A gázai övezetet az irányítása alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet egyik szóvivője hétfőn az AFP-nek nyilatkozva közölte, hogy bátorítják az ellenállásnak ezt az új formáját. "Ez az arab ifjúság kreativitásának egyik jele. Az izraeli megszállás elleni arab és iszlám ellenállás új formáit találják ki. A Hamász hálás az arab hekkerek, és azzal a felhívással fordul az arab fiatalokhoz, hogy vállaljanak szerepet az interneten az izraeli bűncselekményekkel szemben, és ne vegyenek tudomást a megtorlást kilátásba helyező izraeli fenyegetésekről" - mondta Számi Abu Zuhri.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM