Jusztina
10 °C
27 °C

Honlappal segítik a Linuxra váltást

2012.02.10. 16:06

Tisztaszoftver-ügyben továbbra sincs megegyezés a magyar állam és a Microsoft között, ez azt jelenti, hogy az iskoláknak vissza kell váltaniuk a program előtt megvásárolt – esetenként nagynon régi – rendszerekre, vagy pedig ingyenes, nyílt forrású megoldásokat kell keresniük.

Mivel az iskolák többsége amúgy is pénzügyi gondokkal küszködik, nagyon valószínű, hogy a legtöbb intézmény az utóbbi lépést választja. Ebben segít a nyílt forrású projektekkel és azok honosításával foglalkozó FSF.hu alapítvány – nyílt forrású tartalomkezelőre, Wordpress-re épülő – honlapja, a Szabad Út.

A portálon szerkesztett formában összegyűjtik az átlálláshoz szükséges lépéseket és a hasznos programokat, valamint fórumot biztosítanak az átállással küzdő rendszergazdáknak is. Emellett folyamatosan bővítik a kategóriákba gyűjtött, nylít forrású rendszerekkkel kapcsolatos tananyagokat is.

Az anyagokra biztosan nagy lesz a kereslet, hiszen a minisztérium csak speciális igények esetén biztosít majd eddig meg nem vásárolt, korábban a Tisztaszoftver keretein belül bérelhető Microsoft-termékeket az intézményeknek, ezért nemcsak a rendszergazdáknak, hanem a tanároknak, diákoknak és az irodai munkásoknak is váltaniuk kell márciusra.