Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Elkapkodják az olcsó miniszámítógépet

2012.03.02. 11:44

Megkezdték a Raspberry Pi, a szuperolcsó miniszámítógép árusítását. A bankkártya méretű gépet főleg arra tervezték, hogy segítsen a gyerekeknek programozni tanulni. A Raspberry Pit ház, monitor és billentyűzet nélkül adják. Támogatói szerint segíthet abban, hogy visszahozza a programozási kedvet. Hat évig tartott a Pi létrehozása, most kezdték meg az árusítást. A hatalmas kereslet miatt az egyik forgalmazónak túlterhelődött az internetes oldala.

Raspberry-Pi-computer
Fotó: Raspberrypi.org

A brit oktatási minisztérium változtatni szeretne a számítástechnika tanításán iskolákban, nagyobb hangsúlyt fektetve a programozási ismeretekre. A Pi segítheti ezt, fontos szerepe lehet abban, hogy a gyerekek elsajátítsák az alapokat.

A Pi 22 fontba kerül, de még az idén piacra dobnak egy még olcsóbb változatot, az 16 fontba kerül majd. Az olcsóság oka a puritánság: nyílt forráskódú Linux van a gépen, hozzá lehet csatlakoztatni hagyományos monitorhoz, billentyűzetet, egeret lehet hozzákötni. Egy ethernet port is van rajta, vagyis internetezni is lehet vele.

modelb blue label.png

Arra számítanak, hogy a Pi körüli közösség szoftvereket fog írni hozzá és megmutatják, hogyan használják a számítógépet. Már több ezer Pit gyártottak le Kínában, bár korábban még azt szerették volna, ha Nagy-Britanniában szerelik össze a gépeket, így is támogatva a brit IT-ipart. Így azonban gyorsabban lehet növelni a gyártási mennyiséget.

Nem a Pi az egyetlen ilyen gép a piacon, a Beagleboard és az Omnima MiniEMBWiFi is hasonló paraméterekkel rendelkezik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek