Árpád
-2 °C
4 °C

Elkapkodják az olcsó miniszámítógépet

2012.03.02. 11:44

Megkezdték a Raspberry Pi, a szuperolcsó miniszámítógép árusítását. A bankkártya méretű gépet főleg arra tervezték, hogy segítsen a gyerekeknek programozni tanulni. A Raspberry Pit ház, monitor és billentyűzet nélkül adják. Támogatói szerint segíthet abban, hogy visszahozza a programozási kedvet. Hat évig tartott a Pi létrehozása, most kezdték meg az árusítást. A hatalmas kereslet miatt az egyik forgalmazónak túlterhelődött az internetes oldala.

Raspberry-Pi-computer
Fotó: Raspberrypi.org

A brit oktatási minisztérium változtatni szeretne a számítástechnika tanításán iskolákban, nagyobb hangsúlyt fektetve a programozási ismeretekre. A Pi segítheti ezt, fontos szerepe lehet abban, hogy a gyerekek elsajátítsák az alapokat.

A Pi 22 fontba kerül, de még az idén piacra dobnak egy még olcsóbb változatot, az 16 fontba kerül majd. Az olcsóság oka a puritánság: nyílt forráskódú Linux van a gépen, hozzá lehet csatlakoztatni hagyományos monitorhoz, billentyűzetet, egeret lehet hozzákötni. Egy ethernet port is van rajta, vagyis internetezni is lehet vele.

modelb blue label.png

Arra számítanak, hogy a Pi körüli közösség szoftvereket fog írni hozzá és megmutatják, hogyan használják a számítógépet. Már több ezer Pit gyártottak le Kínában, bár korábban még azt szerették volna, ha Nagy-Britanniában szerelik össze a gépeket, így is támogatva a brit IT-ipart. Így azonban gyorsabban lehet növelni a gyártási mennyiséget.

Nem a Pi az egyetlen ilyen gép a piacon, a Beagleboard és az Omnima MiniEMBWiFi is hasonló paraméterekkel rendelkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?