Google: Védelem jár a fájlcserélőknek

2012.03.21. 09:20
Az amerikai filmstúdiókat képviselő MPAA februárban pert indított a fájlmegosztást segítő Hotfile ellen, és azt állítja, hogy a szolgáltatás a kalózmásolatok terjesztése miatt népszerű. A Google szerint az amerikai szerzői jogi törvény védelmet biztosít a szolgáltatónak, tehát nem lehet bezárni a tárhelyet.

Úgy tűnik már a Google is fenyegetve érzi magát az amerikai filmipar ámokfutása miatt. A stúdiókat tömörítő MPAA már intézkedett a Megaupload bezárásáról, februárban pedig a Hotfile ellen indított pert. Ezek online tárhelyek, amelyek segítségével a felhasználók megoszthatják a feltöltött fájljaikat. A filmipari szervezet két hete azt kérte a bíróságtól, hogy zárassa be a Hotfile-t, és arra hivatkozvat, hogy a cégre nem vonatkozik a digitális szerzői jogokat rendező DMCA törvény által nyújtott védelem.

A Google szerint a stúdiók félrevezetik a bíróságot, és ha igazuk lenne, akkor a YouTube, a Facebook, a Twitter és a Wikipedia is nagy bajban lenne. A bíróságnak megküldött irat szerint ezek a szolgáltatások kizárólag a DMCA védelmi mechanizmusa miatt létezhetnek, és ha az MPAA érvelése helytálló lenne, akkor ezeknek a cégeknek teljesen meg kellene változtatniuk a működésüket. Illetve létre sem jöhettek volna a DMCA védelme nélkül.

Az MPAA azt állítja, hogy a Hotfile-nak nincs joga létezni, mert elsősorban szerzői jogok megsértésére használják. A Google szerint teljesen mindegy, hogy mennyi jogsértés történik a szolgáltatás segítségével. A DMCA alapján ez csak akkor jelentene problémát, ha a Hotfile minden egyes jogsértésről tudna.

A DMCA kimondja, hogy a tartalomszolgáltatók nem veszíthetik el a védelmet csupán azért, mert nem szűrik a tartalmakat a filmipar elvárásai szerint. A filmipar senkit sem kötelezhet arra, hogy egy általa kiválasztott szűrési technológiát használjon. A Google arra hívja fel a figyelmet, hogy a filmipar kötelessége jelezni, ha jogsértő tartalmat talál, ez nem a Hotfile feladata. Ráadásul egy bejelentett jogsértő tartalom alapján nem várhatja el, hogy Hotfile azok alapján más, a felszólításban nem szereplő tartalmak és fájlok jogi helyzetére következtetést vonjon le.

A Google szerint az sem jelenthet gondot, ha a Hotfile vagy bármelyik másik tárhelyszolgáltató csak a jogsértő tartalomra mutató linkeket távolítja el, a fájlokat viszont megtartja. Az MPAA és az USA kormánya szerint a linkek eltávolítása nem elegendő, a Google azonban úgy véli, a tartalom eltávolítása kifejezetten káros is lehet. Előfordulhat, hogy egy művész is feltöltötte a fájljait, és csak azok másolatai jogsértőek.

A Google azt kéri a bíróságtól, hogy utasítsa vissza a filmipar próbálkozásait, amelyek aláaknázzák a DMCA által biztosított védelmet.  • Hírek
  • Hírek