Szilárda
0 °C
6 °C

Magyarországon is vannak titkos helyek

2012.03.27. 16:04

Nemcsak külföldön, ithon is sok olyan hely van, amit elrejt a Google Maps a kíváncsiskodók elől. Itthon azonban más technikát alkalmaznak a területek elrejtésére. Míg sok országban kipixelezik, máshol kifehérítik az adott területet, itthon egy nagy zöld pacát tesznek a titkos helyekre.


View Larger Map

Rögtön Budapesten találhatunk egyet, a rákospalotai körvasútsor mellett. Ha megnézzük a térképet, kiderül, hogy az Országos Villamostávvezeték Zrt. titkolja, mi van a zöld téglalap alatt. Eláruljuk, kábelek és távvezetékek.


View Larger Map

Budapest határában, a második kerületben két zöld foltot is találunk. A nagyobbik a budakeszi laktanya, a másik az Információs Hivatal központja.


View Larger Map

Százhalombattán még nagyobb a zöld folt és rögtön kettő is van belőle egymás mellett. Ez a Mol Dunai olajfinomítóját és a stratégiai olajtárolót rejti.

A Google Maps saját képein kívül még harmadik féltől is átvesz képeket, ha azok jobban sikerülnek, mint az övék. A partnereknek azonban be kell tartani az adott ország törvényeit, így lehetnek homályos, fehér vagy éppen zöld foltok a térképeken. Általában katonai és kormányzati épületeket, erőműveket, kutatólaborokat és nemzetközi repülőtereket homályosítanak el.

Itthon azonban tisztán látható a paksi atomerőmű, nem fedi zöld folt.


View Larger Map

Ráadásul a zöld folt értelmét veszti, amikor másik térképszolgáltatást nézünk, a Bing Mapsen például tisztán látni a Budakeszi út melletti titkos területet.