Fülöp, Evelin
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Beszélni tanítottak egy robotot

2012.06.19. 17:49

A csecsemők 6 és 14 hónapos koruk között tanulnak meg érthető szavakat formálni a halandzsabeszédből. A Hedfordshire Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy egy robot képes-e reprodukálni ezt a folyamatot, a kísérlethez pedig az iCub nevű robotot használták. Kezdésként beletáplálták az angol nyelvben fellelhető, körülbelül negyvenezer szótagot, hogy megfigyelhessék, értelmes szavakat formál-e belőlük a robot.

A kutatást vezető komputertudós, Caroline Lyon harmincnégy fős csoporttal vizsgálta az egyméteresnél alacsonyabb, DeeChee névre keresztelt robotot. A beszélgetőpartnerek a kísérlet során tanárként funkcionáltak. DeeChee-t arra programozták, hogy felváltva figyelje a beszélgetést, illetve próbáljon beszélni, valamint arra, hogy felismerje a pozitív visszajelzést, ha sikeresen megismételte a tanárok által használt szavakat és szótagokat. A saját adatbázisát használva DeeChee kezdetben csak a szótagokat ismételte meg, de a nyolcperces tesztek végén már komplett szavak kiejtésére is képes volt.

Lyon és társai a PLoS ONE tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban hasznosnak ítélték a kísérletet. Lyon szerint az eredmények rávilágítanak az emberek és a robotok közti interakció hasznosságára, amely akár a nyelvtanulás egészen korai fázisában is sikerrel alkalmazható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!