Már lépcsőt is másznak a DARPA robotjai

2012.04.16. 16:14

A Boston Dynamicsnak számos fejlesztése volt már a robottechnikában; az ő nevükhöz fűződik a PETMAN-projekt, amelynek első verzióját 2011-ben mutatták be. A Department of Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) megbízásából készült robotot eredetileg vegyvédelmi ruhák teszteléséhez tervezték: a mechanikus szerkezet képes szimulálni az emberi fiziológiát, így akár izzadni is képes a védőöltözeten belül.

A PETMAN első modelljét 2011-ben mutatta be a DARPA, de a legújabb módosítások után a robot már a lépcsőkön is képes felmászni, ráadásul meglepő sebességgel. A Boston Dynamics fejlesztése inkább csak a korábbi eredmények finomításának mondható, semmint radikális áttörésnek – az viszont mindenképpen meglepő, hogy a robot már fekvőtámaszokat is végez.

A Boston Dynamics már korábban is fejlesztett hasonló robotokat a DARPA-nak. Ezek közül talán a Bigdog-projekt volt a legnevezetesebb. A harctéri feladatokra szánt robotállat egy méter hosszú, 76 centi magas és 110 kilós, négylábú robotkutya elsősorban az egyensúlyérzékéről híres: Bigdog akár a jégen is tudott vezérlés nélkül, önállóan haladni, és még akkor is korrigálni tudta a helyzetét, amikor haladás közben rugdosni kezdték.

A 150 kilónyi felszerelést cipelni képes Bigdog csupán 6,4 kilométeres sebességgel tudott haladni. Az idén márciusban bemutatott – szintén a DARPA és a Boston Dynamics együttműködésével készült – robotgepárd viszont új rekordot állított fel, amikor a tesztek során 28,9 kilométeres óránkénti sbességet ért el.  • Tippek
  • Lakáshitel