16:00, December 09. ÉLŐ
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Polgár Jenő már nincs a hivatalban

2012.07.22. 19:57
A külföldi mémek főhősei utáni nyomozásunkat követően kíváncsiak voltunk arra is, mi lett a magyar internet első sztárjaival. Hogy él ma Szalacsi és Polgár Jenő? Olvasóink segítségével összeszedtük, mi történt felfedezésük után a hazai mémkultúra legismertebb alakjaival. Vannak olyanok, akik kifejezetten élvezik a hirtelen jött népszerűséget, mások pedig inkább titokban tartanák az egészet. Többeknek sikerült is.

Uhrin Benedek visszatér

Talán a legelső mém, aki a magyar internetezők megcsodálhattak, Uhrin Bendekhez, és remek dalához, a Rebekához köthető. Sokak retinájába égett a Zenit TV-n parókában éneklő nyugdíjas, akit szőke háttérénekes kísért, már amennyiben kíséretnek lehet nevezni a szintetizátorgenerált kutyahangra tátogást.

Uhrinból egyébként az Index volt dizájnere, Etele csinált mémet, ő jegyezte be az azóta megszűnt kispatak.hu-t, és a magyar mémvilág Parker ezredeseként követte a sztár első, bizonytalan lépéseit.

A Bors értesülései szerint az idős művész visszatérését tervezi: „Uhrin Benedeket az utóbbi években már nem hívják fellépni sehova. A 90 éves öregúr ennek ellenére új lemezen dolgozik, a régi cédéit pedig ingyen osztogatja azoknak, akik ráköszönnek az utcán”.

Szalacsin az olvasók segítettek

Szalacsi Sándorról, az elmúlt évtized leghíresebb magyar mémjéről sokan jó ideig azt hitték, hogy meghalt. Ez annyira nem volt igaz, hogy két éve az Index megkereste, sőt az olvasók segítségével gyűlt össze neki egy elektromos kerekesszék ára.

Az eredeti felvételt Bogdányi Ferenc amatőrfilmes készítette, aki egy helyi újságban olvasott a Kocsordon épülő atombunkerről. Kamerájával meglátogatta Fogarasi Árpádot, illetve egy, a saját agyával vesztes küzdelmet folytató svájcisapkás férfit, Szalacsi Sándort.

Polgár Jenő nyugdíjba megy

Bár a videó főszereplője nem Polgár Jenő, hanem Kolompár Sándor, mémként a pápai hivatalnok nevével terjedt el: a kétezres évek elején a pápai városi televízió interjút készített egy összedőlt ház tulajdonosával, aki rengeteg próbálkozás után sem tudta kimondani azt, hogy Polgár Jenőhöz fordultak, a pápai polgármesteri hivatalba.

Polgár Jenő egészen mostanáig az Önkormányzat Közigazgatási Osztályának osztályvezetője volt, sajnos már nem értük utol, mert már nem jár a hivatalba, mivel nyugdíj előtti szabadságát tölti. A mémnek született egy folytatása is, valakik újra felkeresték Kolompár Sándort – a tízperces próbálkozás azonban sokkal inkább szánalmas, mint vicces.

Tourist guy bocsánatot kért

Egy fiatal férfi nem sokkal a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után, saját szórakoztatására készített egy tréfás képet amelyen utolsó turistaként a WTC egyik tornyának tetején áll, az egyik repülőgép pedig éppen felé közelít. A montázst Doszpot Péter álnéven elküldte vagy tizenöt munkatársának. A fájl ezután nagyon gyorsan bejárta az egész világot, harmadik nap már a Stern online verziójának címlapján virított, mint megoldhatatlan elméleti probléma.

2001. novemberében még azt nyilatkozta az Indexnek, hogy ha tud, titokban marad, nem fedi fel magát, mivel a poént pár barátjának, nem pedig a nagy nyilvánosságnak készítette. Nem sikerült: nemcsak a magyarok, de az angol sajtó is ismeri a nevét. A brit Orange News szerint 2011. szeptember 8-án, három nappal a tízéves évforduló előtt Tourist Guy bocsánatot kért az áldozatoktól. Több olvasónk is megerősítette, hogy Tourist Guy a kép készítése óta az egyik hazai mobilszolgáltatónál dolgozik.

Frissítés: Olvasónk jelezte, hogy a bocsánatkérés valójában kacsa, Tourist Guy saját Facebook-oldalán írja, hogy soha nem beszélt a brit honlappal.

tourist guy
tourist guy

Speaket telt ház várta a West Balkánban

Tourist Guyon kívül egyedül a magyar repper és a klipekben szereplő további elkövetők büszkélkedhetnek azzal, hogy nemcsak a magyar neten, de az egész világon röhögtek rajtuk.

2007-ben szólt utoljára nagyobbat a YouTube legnézettebb magyarja: ekkor a lelkes rajongók legnagyobb örömére teltházas koncertet adott az azóta tragikus véget ért West Balkánban. A felvételek tanúsága szerint 2008-ban jóval kisebb közönség előtt, de szintén nagyon erős koncertet nyomott, sőt megjárta Hollandiát is.

Az ideges férfi, aki nő

„Hanyas vagy te disznó?” – a maga idejében az egész országot bejárta a Matáv speciális tudakozójának panaszvonalán rögzített felvétel, melyen egy ideges hangú ügyfél azt követeli a szolgálatban lévő operátortól, hogy jelentkezzen be, és mondja el az azonosítószámát, hogy bepanaszolhassa a csoportvezetőnél.

Hangja alapján nagyon sokan azt hitték, hogy a felvételen megszólaló panaszos egy férfi. Mégis furcsa volt, hogy akkor lett a legidegesebb, amikor a tudakozós uramnak szólította. Az RTL Klub riportere véletlenül megtalálta a betelefonálót, Garai Giza idegenvezetőt. A riportból kiderül, hogy a betelefonáló szerint ugyan néhányat káromkodott, a felvétel végét azonban manipulálták.

Gyuri bácsi még mindig blokkolna

Néha a legegyszerűbb dolgokból lehet mém, sőt új kifejezés. Valakik egy idős úrtól kértek útbaigazítást. Gyuri bácsi úgy gondolta, ha már így adódott, nemcsak segít, de udvarol is egy kicsit a kocsiban ülő hölgynek. Azóta mind tudjuk, hogy mit is akar valójában, aki blokkolna valakit. Egy olvasónk szerint „Blokkolnám Gyuri a mai napig a parádi Coopnál blokkol egyfolytában. Tarhál, és verbálisan inzultálja az arra járó hölgyeket, illetve kérkedik azzal, hogy mekkora sztár ő az interneten”. Egy lelkes rajongó meg is kereste, és hosszabb riportot készített róla.

Azbeszt of

Egy ünnepi ebéd  tökéletes megörökítése nem könnyű feladat. Nem jött össze a híres káromkodós videó készítőjének sem, mivel az ünnepi asztalba belesétált az anyuka. A nem kevésbé humoros folytatásból kiderült, hogy születésnapról van szó, méghozzá Marsi Krisztiéről, aki - mama helyén marad! – négy éves lett. A szereplők kilétét a név ellenére azóta is homály fedi – talán jobb is így.

A legalja

A magyar mémkultúra kedvenc forrásai sokáig a kereskedelmi tévék párezer forintért megalázott, tizenöt perc hírneves szerencsétlenjei voltak, akiknek persze nem kellett kétszer mondani, hogy szerepeljenek már a beszélgetősnek jó szívvel ritkán nevezhető műsorokban.

Az egész országot bejárta Csipkés Zoltán és a Nógrádi Vámpír története. A pár viharos kapcsolatáról készült felvétel hamar önálló életre kelt az interneten, nevüket máig számtalan mix, remix, photoshopolt kép örzi.

Több olvasónk írta, hogy a hölgyet azóta elütötte egy teherautó, de ezt a tényt nem sikerült megerősíteni. Az viszont biztos, hogy Csipkés jelenleg börtönbüntetését tölti a szegedi Csillagban, a HírTV riportja szerint leghamarabb 2038-ban szabadulhat, mivel tűzifával agyonverte 16 éves élettársát.

Mémgyárak

A nemzetközi mémek nagy része általában valamilyen képes anyag, amit az internetezők egy cselekvéshez, vagy érzéshez kötnek. Ezek elsődleges forrása először a 4chan.org nevű fórum volt, mostanra pedig a Reddit linkgyűjtő, illetve a 9GAG viccoldal adja a legtöbb mémet a világnak.

Magyarországon más tendenciát láthatunk: jóval kevesebb mém keletkezik, ami nem túl meglepő, mivel magyarul jóval kevesebben beszélnek, mint angolul. Az új évtized legtöbb mémje valamilyen politikai vagy egyéb hírhez, aktualitáshoz köthető, mint például a híradós, a Viszkis-mém, vagy a vízbe szakadt Hummer.

A korábbi humoros, főleg videós anyagok fő forrásai a kereskedelmi tévék botrányműsorai, illetve a helyi tévék adásba nem került anyagai voltak – gondoljunk csak a Polgár Jenő-jelenségre, melyet a pápai tévének köszönhetünk, vagy épp arra, hogy mi folyik ott Gyöngyösön, ami szintén helyi médium alkotása.

Kiemelkedő forrásnak számít még a  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) rendezvénye, a Schönherz Kupa, amely olyan csodákat adott a világnak, mint a Székely meg a fia videó, vagy a Nicole Kidman disznót vág című dal, nem is beszélve a terézanyás Pendulum-átköltésről.  • Hírek
  • Hírek