Egy magyar turista kalandjai a cybertérben

2001.11.14. 08:38
Csavar van. Minap téves értesülések alapján azt találtam írni, hogy az utóbbi idők legnagyobb internetes hypeja - a WTC sokszor megénekelt utolsó turistája - egy brazil üzletembert ábrázoló fotó körül alakult ki. Olvasói levelek nyomán kiderült, hogy a képen látható fiatalember magyar.
he is the one
Waldo a Speed című akciófilmben
Mint bizonyára ismert, a World Trade Center elleni terrortámadást követően több - a sajnálatos eseménnyel kapcsolatos - tréfás kép kezdett el forogni az interneten. Volt egy közöttük, amelynek pályafutása a tragédiát követő izgalom csökkenése után is folytatódott. Ez volt az "Utolsó turista a WTC-n" című kép, amelynek főszereplőjét a vicces kedvű júzerek Photoshop segítségével különböző jelentős történelmi események ábrázolásain helyezték el. Az internetes közösség a Waldo the Danger Boy nevet adta az ismeretlen fiatalembernek.

Pentando közbelép

A történelmi túrát megörökítő képeket gyűjtő oldalak is nagyon népszerűnek bizonyultak. A témát több nyugati orgánum tárgyalta: az amerikai Wired pozitív megfigyelő álláspontból, a német Spiegel kiváló humorérzékről adva tanúságot a kép valódiságán dilemmázott.

A napokban hírt adott magáról egy brazil illetőségű személy, bizonyos José Roberto Pentando - aki azt állította, hogy ő a képen látható turista, és ezt eredeti fotókkal is igazolni tudja. Bár mindeki ünnepelt, hogy végre ismertté vált a személy - az Index tudósítását követően érkezett rengeteg (körülbelül húsz) olvasói e-mail nyomán azonban minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy Pentando voltaképpen egy imposztor. Pedig még a brazil Volkswagen is szerepet ajánlott neki legújabb reklámfilmjében.

welcome to the surreal world
Waldo
Az igaz történet

Danger Boy Waldo magyar. A híressé vált kép másfél éves amerikai szakmai gyakorlata idején készült, egy egyhetes New York-i kiránduláson. (Mivel nem járult hozzá eredeti neve vagy nickje közléséhez a továbbiakban Waldóként utalok rá, jó az.)

Waldo saját szórakoztatására készítette a tréfás képet a terrortámadást követő napokban, majd Doszpot Péter álnéven elküldte vagy tizenöt munkatársának. A fájl az ezt követő huszonnégy órában bejárta a világ minden sarkát. Harmadnap pedig már a Stern online verziójának címlapján virított, mint megoldhatatlan elméleti probléma.

Waldo nem bánja a felhajtást, azonban nem szeretne Mahir Cagri sorsára jutni. Az Index internet-folklórkutatási osztálya ezúton üdvözli őt, és jobbulást kíván.


Interjú Waldóval

Index: Mikor kezdted érezni, hogy ez a kép hihetetlenül gyorsan terjed?

Waldo: Másnap, amikor egy kolleganőm nővére jelezte, hogy már a negyedik helyről kapta meg a képet...

I: Milyen érzés az, hogy az ember egy csomó történelmi és egyéb fotón látja viszont a fejét? (Beatles, Mátrix, Muhammad Ali)

W: Nem volt rossz érzés, jó poénnak tűnt, ez persze a durvább képekre nem vonatkozik.

I: Van kedvenc képed közülük?

W: Kedvencem a speedes, illetve a kennedys kép.

I: Nagyon utálod ezt az ügyet? Megbántad?

W: Nem bántam meg, de nem tudom, miért a nagy felhajtás... Sok régi ismerős felkeresett, ebből a szempontból jó volt.

I: Vállalod magad, vagy titokban maradsz? Továbbá miért?

W: Titokban maradok (ha sikerül). Azért, mert ez a poén pár barátomnak készült, nem nagy nyilvánosságnak.  • Tippek
  • Biztosítás