Olivér
5 °C
8 °C

Egy magyar turista kalandjai a cybertérben

2001.11.14. 08:38
Csavar van. Minap téves értesülések alapján azt találtam írni, hogy az utóbbi idők legnagyobb internetes hypeja - a WTC sokszor megénekelt utolsó turistája - egy brazil üzletembert ábrázoló fotó körül alakult ki. Olvasói levelek nyomán kiderült, hogy a képen látható fiatalember magyar.
he is the one
Waldo a Speed című akciófilmben
Mint bizonyára ismert, a World Trade Center elleni terrortámadást követően több - a sajnálatos eseménnyel kapcsolatos - tréfás kép kezdett el forogni az interneten. Volt egy közöttük, amelynek pályafutása a tragédiát követő izgalom csökkenése után is folytatódott. Ez volt az "Utolsó turista a WTC-n" című kép, amelynek főszereplőjét a vicces kedvű júzerek Photoshop segítségével különböző jelentős történelmi események ábrázolásain helyezték el. Az internetes közösség a Waldo the Danger Boy nevet adta az ismeretlen fiatalembernek.

Pentando közbelép

A történelmi túrát megörökítő képeket gyűjtő oldalak is nagyon népszerűnek bizonyultak. A témát több nyugati orgánum tárgyalta: az amerikai Wired pozitív megfigyelő álláspontból, a német Spiegel kiváló humorérzékről adva tanúságot a kép valódiságán dilemmázott.

A napokban hírt adott magáról egy brazil illetőségű személy, bizonyos José Roberto Pentando - aki azt állította, hogy ő a képen látható turista, és ezt eredeti fotókkal is igazolni tudja. Bár mindeki ünnepelt, hogy végre ismertté vált a személy - az Index tudósítását követően érkezett rengeteg (körülbelül húsz) olvasói e-mail nyomán azonban minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy Pentando voltaképpen egy imposztor. Pedig még a brazil Volkswagen is szerepet ajánlott neki legújabb reklámfilmjében.

welcome to the surreal world
Waldo
Az igaz történet

Danger Boy Waldo magyar. A híressé vált kép másfél éves amerikai szakmai gyakorlata idején készült, egy egyhetes New York-i kiránduláson. (Mivel nem járult hozzá eredeti neve vagy nickje közléséhez a továbbiakban Waldóként utalok rá, jó az.)

Waldo saját szórakoztatására készítette a tréfás képet a terrortámadást követő napokban, majd Doszpot Péter álnéven elküldte vagy tizenöt munkatársának. A fájl az ezt követő huszonnégy órában bejárta a világ minden sarkát. Harmadnap pedig már a Stern online verziójának címlapján virított, mint megoldhatatlan elméleti probléma.

Waldo nem bánja a felhajtást, azonban nem szeretne Mahir Cagri sorsára jutni. Az Index internet-folklórkutatási osztálya ezúton üdvözli őt, és jobbulást kíván.


Interjú Waldóval

Index: Mikor kezdted érezni, hogy ez a kép hihetetlenül gyorsan terjed?

Waldo: Másnap, amikor egy kolleganőm nővére jelezte, hogy már a negyedik helyről kapta meg a képet...

I: Milyen érzés az, hogy az ember egy csomó történelmi és egyéb fotón látja viszont a fejét? (Beatles, Mátrix, Muhammad Ali)

W: Nem volt rossz érzés, jó poénnak tűnt, ez persze a durvább képekre nem vonatkozik.

I: Van kedvenc képed közülük?

W: Kedvencem a speedes, illetve a kennedys kép.

I: Nagyon utálod ezt az ügyet? Megbántad?

W: Nem bántam meg, de nem tudom, miért a nagy felhajtás... Sok régi ismerős felkeresett, ebből a szempontból jó volt.

I: Vállalod magad, vagy titokban maradsz? Továbbá miért?

W: Titokban maradok (ha sikerül). Azért, mert ez a poén pár barátomnak készült, nem nagy nyilvánosságnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?