Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egy turista kalandjai a cybertérben

2001.11.12. 15:00
Ismét tudtán kívül tett valakit világsztárrá az internetes hülyéskedés. A "World Trade Center utolsó turistája" címmel terjesztett tréfás fotó központi motívumáról kiderült, hogy egy brazil üzletember.
Internet, kérem. Több tíz milliós tömeg, amelyben e-mail útján villámgyorsan terjednek a legfrissebb jó viccek - és hosszú hónapokig cirkulálnak a közepes és rossz tréfák.

Az utolsó turista a WTC-n
Az eredeti hamis
A nyugati blogmozgalom résztvevői veszett parasztokként kolbászolnak ezen a végtelen és termékeny kiberpusztán. Ahova magot ejtenek, égig érő paszuly nő, amelyen egy-egy übernímand felmászhat a monitorhomályból a celebrity-világ szoláriumragyogásába annyi időre, amennyit Andy Warhol (a legendás téeszelnök) mondott.

Emlékezzünk Mahir Cagrira, a török jampiválogatott söprögetőjére, akinek barátai egy fantasztikusan elbénázott álhonlappal szereztek egy teljes világkörüli turnét. A 2002-es Webby tuti befutójának számító Something Awful fórumán fejlődött ki az "All Your Base" néven ismert memetikus járvány*, amely később piacon forgalmazott játékokban (pl. Max Payne) is felbukkant.

"Pisti a gépzivatarban"

Mount Rushmore
Az utolsó turisták
Miután szeptember 11-én eltérített repülőjáratok révén a World Trade Center minkét tornya telitalálatot kapott és megsüllyedt, elkezdődött a szívet megedző nevettetés - az egyik leggyakrabban továbbküldött kép "az utolsó turista a WTC-n" című, Photoshoppal készített karikatúra volt. Egy fiatalember áll a felhőkarcoló tetején, mögötte a város és egy közeledő utasszállító.

Népszerűsége csúcsán a tréfa átlépett a következő szintre. A turista - a photoshop-betyárok nagy dicsőségére - kilépett a fotóból, és (akár Forrest Gump) elkezdte bejárni a világtörténelmet. Richard "Lowtax" Kyankának ebben is benne volt a keze: a karikatúrázás ezúttal is a Something Awful fórumában indult el.

A turista történelmi túráját egy külön oldalon gyűjtötték össze, amely napi húszezer olvasójával ugyancsak népszerűnek bizonyult.

Ki ez az ember?

José Roberto Penteado
José Roberto Penteado
- merül föl mindezek után a kérdés.

A turista fiatalember maga jelentkezett - Braziliából. José Roberto Penteado 41 esztendős és egy campinasi székhelyű marketingvállalatnál dolgozik felelős üzletemberi beosztásban. Állítása szerint fotókkal tudja bizonyítani, hogy ő látható az elterjedt fotón - amelyet gyanúja szerint kreativitás-túltengésben szenvedő barátai készítettek.

Penteadónak minden esélye megvan arra, hogy nagykabátban és kötött sapkában turnézza végig a világot, - mint egykoron török testvére - San Franciscótól Stockholmig, az internetfolklór hatalmát hirdetve.

* Félelemre semmi ok. A mém nem a gépet vagy a szervezetet fertőzi, hanem az elmét. Többet itt.

Közlemény
Kedves Olvasók! Eleddig kilencen jelezték, hogy a fenti cikkből egy szó sem igaz, mivel a híressé vált fiatalember voltaképpen annyira nem brazil, hogy egyensen magyar. A nyomozati munkát ezúttal megkettőzött erővel folytatom. Meglátják, a nemzet fényre derül! Maradjanak készülékeik közelében!

razz

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft