Endre, Elek
14 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A mikrodrón a jövő haditechnikája

2012.07.24. 17:24

A drónok egyre elterjedtebbé válnak, az építésükhöz szükséges alkatrészeket egyre könnyebb miniatürizálni, így nem meglepő, hogy a nagyobb, felderítésre és csapásmérésre használt hadászati eszközök mellett egyre elterjedtebbé váltak a kis méretű drónok is.

A miniatűr légi járművek (Micro-aerial vehicles, MAV) elsősorban olyan térképezési és felderítési feladatokat látnak el nyitott területen, amilyenekkel más gépek nem boldogulnak. Ez a technológia lehetővé tenné a katonáknak, hogy benézzenek a dombok mögé, körülnézzenek az épületek belsejében, és kockázatmenetesen vizsgálhassák a gyanús objektumokat.

A JPL-nél fejlesztett MAV
A JPL-nél fejlesztett MAV
Fotó: robotics.jpl.nasa.gov

Az említett nagyméretű drónoknál, amelyek képesek önállóan, akár napokig tevékenykedni, a MAV gépek jóval fejletlenebbek. Ezek általában GPS jelek alapján navigálnak, illetve határozzák meg a helyzetüket, és operátorra is szükségük van a feladatok végrehajtásához.

3D térkép, felderítés, leszállás

Leszállási teszt
Leszállási teszt
Fotó: robotics.jpl.nasa.gov

A pasadenai Roland Brockers és kutató társai a JPL-nél azonban olyan MAV-ot fejlesztettek, amely a kamerája segítségével navigál, kiválasztja a landolási pontokat, és az emberek és tárgyak azonosítása sem jelent nehézséget a számára. Ennek a gépnek az az előnye, hogy olyan pontokon is bevethető, ahol az emberi irányítás és a GPS alapú koordináció ezt nem teszi lehetővé, például egy városi utcán vagy egy épület belsejében. Bevetés előtt csupán két dolgot kell meghatározni: azt, hogy mi a feladat, és hol található. A jármű a többit magától elvégzi. A kamera és a beépített szoftver segítségével elkészíti a helyszín és a környezet háromdimenziós térképét, elkerüli az akadályokat, és az alkalmas landolási pontokat is megtalálja.

Egy laborkísérlet során egy 50*50 centiméteres kvadrotort használtak, amelyre felszerelték a kamerát és a navigációs rendszert. A drónnak nem okozott problémát magától felszállni, manőverezni az akadályokkal telezsúfolt helyiségben, és landolni egy magasan elhelyezett platformon. A Brocker csapata jelenleg azzal van elfoglalva, hogy jóval összetettebb környezetben is tesztelje a rendszert. Vijay Kumar, a Pennsylvania Egyetem munkatársa szerint példa nélküli, hogy ilyen kis méretű drón ilyen összetett navigációs készségekkel rendelkezzen; eddig senki nem volt képes rá, hogy ilyen összetett feladatokat ellátó apró rendszert tervezzen.