Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Majdnem belehalt a Call of Dutyba

2012.08.13. 13:45

Majdnem meghalt az az ohiói tinédzser, aki öt napon keresztül folyamatosan játszott a Call of Duty: Modern Warfare 3-mal. A fiatal a játék végeztével rosszul lett és elájult, krónikus kiszáradás tüneteivel szállították kórházba, ahol sikerült megmenteni az életét.

A megszakítások nélküli, folyamatosan játék számos veszélyforrást hordoz magában, mivel a mozgáshiány következtében mélyvénás trombózis vagy vérrög is kialakulhat, a játékba belemerülő felhasználó pedig akár az evésről vagy az ivásról is elfeledkezhet. A videojátékoknál felmerülő egyik leggyakoribb egészségügyi probléma éppen ezért a krónikus dehidratáció.

A mostani eset kapcsán a LiveScience megemlíti, hogy legutóbb júliusban történt hasonló, amikor egy tajvani fiatal 40 óra diablózás után szívrohamot kapott és meghalt. Márciusban szintén Tajvanon halt meg egy fiatal, aki egy internetkávézóban kapott szívrohamot, de a hely alkalmazottjai csak 8-9 órával később vették észre, hogy a játékos már nem él. Múlt nyáron egy 20 éves brit férfi halt meg vérrög kialakulása miatt, miután 12 órán keresztül játszott folyamatosan, 2011 februárjában pedig egy 30 éves kínai halt bele a maratoni játékba.

Bár az ehhez hasonló esetek a videojátékosok számához képest rendkívül ritkák, aki veszélyeztetettnek érezheti magát – akár, mert sokat játszik játékokkal, akár mert ülőmunkát végez – érdemes csökkentenie a kockázatot, például azzal, hogy óránként öt percig átmozgatja a testrészeit és odafigyel a megfelelő folyadékpótlásra.

A videojátékokra szakosodott pszichológusok szerint a szülőknek addig nem kell aggódniuk amíg a játékok nem kezdenek el a tanulás, a szociális kapcsolatok vagy az egészség rovására menni. Abban a kérdésben, hogy az erőszakos játékok milyen kapcsolatban állnak az agresszív viselkedés kialakulásával, a kutatók továbbra is megosztottak. Erről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

A LiveScience szerint a szülőknek mindenképp érdemes korlátozniuk azt az időt, amit a gyerekek videojátékokkal tölthetnek egy nap. A lap egy 2010-es kutatásra hivatkozik, ahol olyan gyerekeket vizsgáltak, akik korábban sosem játszottak még videojátékokkal. A négy hónapos periódusban a kísérleti alanyok egyik felének videojátékokat adtak, a másik felük viszont továbbra sem játszhatott semmilyen videojátékkal. A csoportnak annál a felénél, akik kaptak videojátékokat, a kísérlet végére szignifikánsan több volt a tanulási probléma és rosszabbul teljesítettek az írás és olvasás teszteken is, mint nem játszó társaik.