Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Kim Dotcom zeneszolgáltatót indít

2012.08.14. 17:06

A Megaupload alapítója, Kim Schmitz (alias Kim Dotcom) év végére ígéri, hogy elindítja új zenei szolgáltatását, a Megaboxot. Úgy tűnik, a kisstílű csalóból lett playboyt nem nagyon zavarja, hogy akár hatvan év börtönt is kaphat szerzői jogok megsértéséért, pénzmosásért és bűnszövetkezet építéséért, továbbra is kitart új vállalkozása mellett. Az ígéretek szerint a Megabox lehetővé teszi a zenészeknek, hogy közvetlenül rajongóiknak adják el a számaikat, így a részesedés jelentős részét zsebre vágó kiadók kikerülnének a folyamatból.

Amikor Dotcomot január 20-án kommandósok rohanták le új-zélandi otthonában, kevesen gondolták, hogy a Megaboxnak van még jövője, de Dotcom hétfőn a Twitteren jelezte: a projekt él és virul, és hamarosan újabb bejelentésekre is számíthatnak a felhasználók. A Megaupload atyja szerint még idén exkluzív megállapodást fog kötni több előadóval is, akik „alig várják, hogy maguk mögött hagyhassák az idejétmúlt üzleti modellt”.

A dolog akár működhet is, mert az elmúlt években az előadók maguk is elkezdtek alternatívákat keresni a hagyományos, elavult terjesztési modell helyett. A közösségi média elterjedésével sok előadó személyesebb kapcsolatot tud fenntartani a rajongókkal, emellett egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy zenekar ingyenesen letölthetővé teszi egy-két számát, vagy bizonyos ideig akár az egész albumot, de például a Coldplay vagy a NIN-főnök Trent Reznor odáig is elmerészkedtek, hogy teljesen ingyen letölthetővé tegyék az albumaikat.

Dotcom szerint a Megabox véget vet a kiadók zsarnokoskodásának: a rendszerben a bevételek 90 százaléka az előadókhoz kerül majd, emellett a zenészek az ingyenes letöltések után is bevételhez jutnak. Az erre hivatott Megakey rendszert Dotcom szerint már egymillió felhasználóval tesztelték sikeresen. Schmitz nemrég egy képet is közölt Twitteren az új szolgáltatás felhasználói felületéről.

Miután Dotcomot az új-zélandi bíróság feltételesen szabadlábra helyezte, a kiadatási meghallgatását pedig 2013 márciusáig elhalasztották, rengeteg ideje lesz beindítani az új szolgáltatást. Persze még az is lehet, hogy a burokban született német megússza vádemelés nélkül, a bíróság szerint ugyanis a januári házkutatás, amiben a Megaupload szervereit is lefoglalták, jogszerűtlen volt, ez pedig komolyan befolyásolhatja az ügy további menetét.

A The Next Web korábbi cikkére reagálva Dotcom a következőt írta Twitteren: „Igen... a Megabox szintén elindul idén.” A bejegyzésben található "szintén" szóból sokan arra következtetnek, hogy Dotcom korábbi bejegyzése („Jön. Idén. Ígérem. Nagyobb. Jobb. Gyorsabb. 100%-osan biztonságos és megállíthatatlan.”) nem a Megaboxra vonatkozott, és a közeljövőben számítani lehet a Megaupload újraindulására is.