Tényleg jön az iPad Mini

2012.08.28. 19:31

Régóta pletykálnak már az Apple új iPad-verziójáról, amivel a kisebb és olcsóbb modellek piacára törne be a cég. A híresztelések az iPad Mini néven emlegetik a tabletet, az iPod Mini mintájára, ami az elsöprően népszerű zenelejátszó első miniatürizált változata volt (később az Apple kijött egy még kisebbel és még olcsóbbal iPod Nano néven). Az Apple háza tájáról kiszivárgó hírek most megerősítik a táblagép létezését és a nevét is - persze hivatalosan továbbra sem kommentálja a cég ezeket az információkat.

Az egyszerre több forrásból is kiszivárgott, nagyjából azonos tartalmú hírek azt sejtetik, hogy az Apple ezúttal szándékosan ejtett néhány információmorzsát a sajtó között. A cég szokott néha ilyen eszközökkel élni, bár sosem bizonyították még rá, de az iPhone 4 megjelenése előtt is roppant gyanús volt, ahogy véletlenül elveszítettek pár prototípust a fejlesztők, és azokat véletlenül pont újságírók és bloggerek találták meg.

A hírek szerint a mini iPad neve valóban iPad Mini lesz, de a mérettel az Apple nem megy le egészen a szokásos 7 hüvelykes képátlóig, amekkora például a Kindle Fire vagy a Google Nexus 7. Az iPad mini 7,85 hüvelykes lesz, vagyis éppen csak egy kicsivel, de azért megkülönböztethetően nagyobb, mint a konkurenseké. Az érintőkijelző nem retina felbontású, hanem valamivel gyengébb lesz, hogy tudják tartani az árkategóriát a vetélytársakkal (jellemzően 200 dollárért kaphatók az ekkora tabletek, míg az új iPad 5-600-ért). Kinézetre a táblagép az iPad helyett inkább egy túlméretezett iPod Touch-ra fog hasonlítani, vékony kerettel a képernyő körül, különálló hangerőszabályozó gombokkal a peremen.

A források azt is tudni vélik, hogy a táblagép bemutatója nem az Apple nagy várakozással övezett szeptember 12-i sajtótájékoztatóján lesz, mert nem akarják, hogy a sajtó és a rajongók figyelme megoszoljon az új iPhone és az iPad Mini között. Ehelyett egy hónap csúszással, októberben indítanák útjára a mini iPadet, ami gyártási és logisztikai szempontból is könnyebben kezelhető terv, mint a két, várhatóan nagyon trendi termék egyszerre piacra dobása.  • Bérelnék
  • Bankszámla