Huszonnyolc vádlott az évszázad magyar warezperében

2012.09.20. 13:59
2009. áprilisában öt szerverteremben 43 szervert, és a hatóság becslése szerint 200-250 terabájt jogvédett tartalmat foglalt le a Nemzeti Nyomozó Iroda Újlipótvárosban a Coldfusion Magyarország nevű cég tevékenységével összefüggésben. A warezszerverek egy részét dupla padlóba rejtve találták meg, a lefoglalt adatmennyiség világviszonylatban is rekord. A legnagyobb magyar warezügy olyan, mintha tévésorozatnak készült volna: vannak benne rendőrségi, titkosszolgálati szálak, a vádirat pedig több milliárdos károkról, pedofil tartalmakról és pénzmosásról szól. Több, korábban a rendőrséget segítő informatikai szakértő azóta a vádlottak padján ül, a cég vezetője pedig még a razzia napján eltűnt, azóta állítólag meghalt. A tárgyalások most kezdődtek, a védőügyvédek szerint a Kúria elé kerülhet az ügy.

Eredetileg az ügyészség K. Balázs – ő volt a a Coldfusion Magyarország kft. feje – és nyolc társa ellen indított eljárást, akik közül hatan rögtön előzetes letartóztatásba kerültek. A Baja becenéven ismert K. Balázs még aznap külföldre menekült, így kimaradt a Victor Hugo utcai szerverteremben, és az azzal párhuzamosan több gyanúsított lakásán végrehajtott házkutatásból és elfogásból. Később külföldről, közvetítőkön keresztül azzal keresett meg több magyar újságot is, hogy kitálalna néhány forró témával kapcsolatban a rendőrségi szakértői múltjából, többek között az UD Zrt. ügyéről. Baja 2009 nyarán állítólag meghalt gyógyszer-túladagolásban Romániában.

A vád szerint a céghez köthető személyek 2006 augusztusától több gazdasági társaság nevében legális szerverhoszting mögé bújtatva több száz sms-warez-, sms-web- és torrentoldalt működtettek: ezekről emelt díjas sms-sel lehetett letölteni a jogvédett tartalmakat. Ráadásul mindezt spamekkel hirdették. Hogy pontosan mennyit kerestek a kalózoldalakon, egyelőre nem tudni, mindenesetre akkoriban szinte hetetne váltogatott, menő sportautókkal és drága szórakoztató elektroniaki berendezésekkel pózoltak internetszerte.

Warez ügyekben szakértettek

Korábban K. Balázs és a gyerekkori barátja, a jelenlegi elsőrendű vádlott W. Nobert is informatikai szakértőként segítette a rendőrséget. Állítólag több ügyben is közreműködtek, olyanokban is, ahol nem tüntették fel őket semmilyen hivatalos dokumentumon. Az biztos, hogy K. Balázs a 2007. novemberi nagy warezrazziában még a rendőrség oldalán, szakértőként vett részt. A cégvezető 2008-ban egy dominikai offshore cég mögé próbálta rejteni a warezzel és a spammel kapcsolatos tevékenységeit.

A 2007-es nagy warezrazzia

Több hónapos előkészítés után 2007. november 8-án hat helyszínen összesen 28 számítástechnikai eszközt foglalt le a BRFK a kollektív szerzői jogokat védő szervezetek feljelentései nyomán. A célpontokat a GTS-Datanet szervertermeiben keresték, az akciót azonban elrontották, több ártatlan gépet is elvittek.

K. Balázs, és a cégének rendszergazdája, B. Árpád nem szerepeltek az igazságügyi szakértők névjegyzékében, a lefoglalási jegyzőkönyvek és szemtanúk elmondása szerint mégis hatósági szakértőként vettek részt a warezrazziában.

Egy másik informatikai szakértő, M. János azért lett vádlott, mert valószínűleg bennfentes információkkal segítette a warezrazziák célszemélyeit. Ő volt az, aki 2010-ben részt vett az Elite Hub és a Power of Freedom fejlcserélők lefoglalásában. Saját maga is elismerte, hogy a kollektív szerzői jogvédő szervezetek megbízásából is dolgozott ilyen ügyeken, sőt igazságügyi informatikai szakértőként szerepelt a Mehmet-ügyben is, Földesi-Szabó László, az Egy-másért Egymásért Alapítvány vámcsalással gyanúsított elnökének felkérésére.

Szerzői jogsértés, pénzmosás, pedofília

A jelenlegi ügyben a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint 28 vádlott van. Közülük öten korábban előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben voltak, 2010 júliusa óta azonban az összes vádlott szabadlábon van. Csire Balázstól, az elsőrendű vádlottat képviselő ügyvédtől megtudtuk, hogy ketten beismerő vallomást tettek, az ő ügyüket elkülönítették, tárgyalás mellőzésével megkapták az ítéletüket, letöltendő szabadságvesztést.

A 28 vádlott nem mind ugyanazzal a váddal szembesül. Egy részüket szerzői és szomszédos jogok megsértésével vádolják – mások tulajdonába tartozó jogvédett tartalmakat tettek letölthetővé a jogtulajdonos engedélye nélkül –, másokat pénzmosással gyanúsítanak. A Fővárosi Főügyészség a II. valamint III. rendű vádlottak ellen tiltott pornográf felvétellel visszaélés bűntette, azaz pedofil tartalmak miatt is vádat emelt.

A vádirat szerint a kalózok 2310 sértettnek összesen 4 339 645 261 forintos kárt okoztak. A védőügyvédek szerint ennek a bizonyítása nehéz lesz, mert számított, becsült érékekről van szó, azaz nem egyedileg vizsgálták a műveket, hanem egy átlagértékkel szorozták a darabszámot. A jogvédett tartalmak körének és értékének pontos meghatározása szakértői feladat, a per egyik tárgya.

A technikán trollkodnak

A vád tárgya nemcsak a klasszikus ftp-s letöltés, hanem a torrentezés is – ez utóbbi technikai megoldásai miatt nem egyértelmű megítélésű, ezért az ügy valószínűleg a Kúriáig jut, mert olyan kérdésekben kell a bíróságnak állást foglalnia, amiben még nem hoztak olyan ítéletet, ami eligazítaná az ügyészséget, a vádlotttakat és a védőket.

Az ügy jelenlegi szakaszában a szakértők meghallgatása folyik. A keddi tárgyalási nap a hallgatóság soraiból kicsit arra hasonlított, mint amikor az anyuka a hároméves gyereknek méhecskékkel próbálja elmagyarázni, mi az a szex. Az ügyvédek folyamatosan az alapfogalmakhoz tértek vissza: Mi az a letöltés? Mi az a torrent? Mi az az ftp? A szakértő megpróbált szakszavak nélkül elmagyarázni valamit, az egész vége pedig vég nélküli kötekedés volt, hiszen a vádlottak padján is informatikai szakértők ülnek.

A balassagyarmati törvényszék tárgyalja, Budapesten

Az ügy jelenleg az elsőfokú tárgyalások szakaszában van, a felek a hatodik tárgyalási napon vannak túl. Az iratismertetés még 2011 áprilisban megvolt, a vád novemberben nyolcadikán elkészült, az ügyészség azonban a vádirat ismeretésével 2012. január 8-ig várt. Ez volt a legelső ügy, amiben a az új eljárási szabályok alapján (ezeket alkalmazták a Hagyó-ügyben is) az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nem az eredetileg illetékes bíróság helyett a balassagyarmati törvényszéket jelölte ki az ügy tárgyalására.

Tehát eredetileg a Fővárosi Törvényszék lett volna illetékes az ügyben, az OBH kijelölése alapján, arra hivatkozva, hogy nincs se bíró, se hely arra, hogy a Balassagyarmati Törvényszék tárgyalja az ügyet. Viszont a Fővárosi Törvényszék épületében tárgyalnak, néha az Újpesti Törvényszék épületében, és eddig csupán egyetlen tárgyalás volt Balassagyarmaton. A két bíró és a három ülnök jegyzőstől feljár Budapestre tárgyalni, a vádat pedig az a fővárosi főügyészség képviseli, amelynek eredetileg kellett volna, nem pedig a Nógrád megyei ügyészség, aminek az áthelyezés alapján kellene.

Csire Balázs, az elsőrendű vádlott ügyvédje és az ügyvédi kamara beadványokat nyújtott be az Országos Bírósági Hivatalhoz az áthelyezéssel kapcsoltban: előbbiét elutasították, utóbbival nem foglalkoznak. Az ügyvédek ezért Alkotmánybírósághoz fordultak.

    A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla