Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az ultrabook kategória csúcsa

2012.09.24. 13:45

Az Acer nyár elején mutatta be a legvékonyabb laptopnak kikiáltott S5 ultrabookot, Magyarországon a napokban kezdték el árulni a lokalizált változatot. Az S5 az idei Las Vegas-i CES-en kapta meg a legvékonyabb laptopnak járó díjat a maga 15 milliméteres vastagságával, és a gépre pillantva ez a törékenység jellemzi. Szinte papírvékony a kijelzője, a 13,3 hüvelykes ultrabook alig 1,135 kilogramm nehéz, fél kézzel emelgettem, amikor arrébb kellett tenni. Fekete színű és magnézium-alumínium ötvözet a borítása.

A Windows operációs rendszer használójaként mindig is irigyeltem az OSX felhasználóktól azt, hogy a kijelző felnyitása után szinte azonnal rendelkezésükre áll a gépük. Ez a nem felsőkategóriás Windows laptopokra nem igazán volt jellemző eddig, most azonban egyre több gyártó szoftveres segítséggel próbálja  az élményt elhozni a Windows-felhasználóknak. Az S5-ben például az úgynevezett Instant On funkcióval érik el ezt, ami eltárolja a gép lezárása előtti utolsó pillanatot, így alvó üzemmódból 1-2 másodperc alatt feláll. Alvó módban egyébként állítólag ötven napig képes eltárolni az adatokat, de ezt persze nem tudtuk kipróbálni az egyhetes teszt alatt.

Az akkumulátornál maradva, nagyjából öt óráig bírja teljes fényerővel, átlagos használat mellett, amibe internetezés, dokumentumok szerkesztése, kép- és videónézés fér bele. Az akkumulátort nem tudja kicserélni a felhasználó, ehhez szakszervízbe kell vinni, de az Acer ígérete szerint nem fogja kevesebb ideig bírni az akkumulátor az idő előrehaladtával, három évig garantálja az öt-hat órás üzemidőt.

A legvékonyabb laptop címhez egy trükkhöz folyamodott az Acer: az S5-ösön nem látszanak az usb-és hdmi-portok, csatlakozópanelek, ezeket egy gombbal lehet előhívni úgy, hogy a laptop hátulja egy gombnyomásra lenyílik. Vevőcsalogató megoldás, de az ember második gondolata rögtön az, hogy ez bizony nagyon hamar elromolhat. Használat alatt elő is jött a rendszer hátulütője, vezeték nélküli egérnél az usb-csatlakozóba kell tenni egy apró pöcköt, emiatt azonban nem lehet bezárni ezt a csatlakozópanelt. Persze ki is vehetjük a pöcköt minden egyes alkalommal, de akkor már a harmadik napon elvesztenénk.

Értjük mi, hogy az Acer nem akart portokat tenni a laptop oldalára, valószínűleg dizájnokokból, de két usb-port manapság kevés. Az egyikbe beletesszük az egeret, a másikba mondjuk egy pendrive-ot, és nem marad hely semmi másnak, pedig nem ritka, hogy egyik külső merevlemezről a másikra másolunk, főleg olyan gépeknél, ahol nincs beépített lemezmeghajtó. A csatlakozópanel néha magától is kinyílik, ilyenkor a laptop kiírja, hogy a rendszernek további hűtésre van szüksége, ezért nyílt ki. A touchpad viszonylag nagy és támogatja a több ujjal való navigálást is, könnyen lehet egér nélkül boldogulni.

Ultra

Az ultrabook a legújabb laptopkategória, az Intel találta ki a követelményrendszert, vagyis csak azokat a gépeket lehet így hívni, melyek megfelelnek ennek és persze Intel-processzor van bennük. Közös jellemzői az ultrabookoknak, hogy vékonyak: a 14 hüvelynél kisebb kijelzős laptopoknak 18 milliméternél vékonyabbnak kell lenniük, az ennél nagyobbaknak 21 milliméter alatt kell maradniuk. Válaszidejük gyors, ami azt jelenti, hogy hét másodperc alatt fel kell ébredniük mélyalvás üzemmódból is, sima alvó üzemmódból még ennél is gyorsabban.

Minimum öt órás akkumulátoridő jellemző ezekre a laptopokra, biztonsági funkcióik között van az Intel Anti-Theft technológia, ami lehetővé teszi, hogy ha a laptopot ellopják, az illetéktelenek nem tudnak hozzáférni az azon tárolt információkhoz.

Az S5 az ultrabookok csúcskategóriájához tartozik, gyors és megbízható, pillanatok alatt elvégez minden feladatot. Kényelmes vele dolgozni, hordozni lakáson vagy munkahelyen belül. Az S5 Windows 7-tel vásárolható meg, ezt lehet frissíteni a Microsoft legújabb rendszerére, a Windows 8-ra. Az Acer vissztéríti a frissítés árát, vagyis ki kell fizetni az upgrade-et a Microsoft honlapján, ott a vásárló kap egy vouchert, amit az Acer honapján el kell küldeni a cégnek, majd 4-6 héten belül visszakapja a pénzt.

Processzor Intel Core i7
RAM 4 GB
Merevlemez 256 GM SSD
Kijelző 13,3 hüvelyk, 1366*768 pixel
Súly 1,135 kg