Ősembereket és ismeretlen esőerdőket fedeznek fel Google Earthszel

2012.10.02. 06:38

Piramisokat találtak Egyiptomban a Google Earth segítségével, söpört végig a hír a világon egy hónappal ezelőtt. Az archeológusok már akkor szkeptikusak voltak, mára pedig kiderült, hogy a piramisoknak hitt képződményeket már régóta ismerik az egyiptológusok.

A területen már 1920-ban megtalálták a piramisnak hitt formát, és bár még nem tudják, mire használták az ókori egyiptomiak az építményeket, de az biztosnak tűnik, hogy nem piramisok voltak. Inkább valamilyen őrtorony szerepét láthatták el. Az egyiptológusok még azt sem tudják, hogy mikor épülhettek ezek. Az egy hónappal ezelőtti Google Earth-fotókat közlő Angela Micol nem archeológus, a Google Earth segítésével keres szokatlan képződményeket, amelyekkel segítheti a régészek munkáját. Szerinte még nem lehet egyértelműen kideríteni, hogy nem piramisokról van szó, hiszen még nem vizsgálták meg a képződményeket.

Micol saját bevallása szerint már tíz éve böngészi a Föld felszínét különböző térképalkalmazásokkal, műholdfotókkal. Nem ő az egyetlen, találtak már érdekes dolgokat a Google Earth és Google Maps segítségével: néhány valódi felfedezést, de néhányról kiderült, hogy csak valamilyen optikai csalódás. Ezekből a fenti galériában láthat néhányat.

Rebeca Moore, a Google Earth Outreach egyik vezetője szerint hatalmas mennyiségű adat áll rendelkezésre a műholdas térképekkel, amelyeket fel kell dolgozni. Ezek az adatok pontosak, naprakészek és bárki használhatja kutatásokra vagy csak hobbiból.

Szokatlan térképes hobbik is könnyebbé válnak a térképalkalmazással. Egy ausztrál matematikus harmadik éve gyűjt a természetben kialakuló hatalmas önismétlő geometriai formákat. Paul Bourke éppen szállodáját kereste a térképen, amikor műholdképen jól látszó fraktálra bukkant. Azóta folyamatosan gyűjti a fraktálokat a norvég fjordoktól a namíbiai sivatagig.  • Hírek
  • Személyi kölcsön