Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Pénzt kunyerál a felhasználóktól az Ubuntu

2012.10.11. 15:56

A dél-afrikai Canonical nyolc éve fejleszti az Ubuntu Linuxot, az egyik legnépszerűbb nyílt operációs rendszert, de nagyon nehezen tud pénzt szerezni a felhasználóktól, mert az operációs rendszer ingyenes. Ez teljesen természetes a nyílt forráskód világában, ahol az ingyenes felhasználásért cserében sokan segítik a projekteket a saját programkódjaik felajánlásával.

De az ingyenesség sohasem jelentette azt, hogy a fejlesztőknek nincs szükségük pénzre. A Canonical is tőkehiányban szenvedhet, mert e héttől kezdve egy adományozási lehetőséget ajánl fel a letöltőknek. Az Ubuntu ingyenes marad, de aki hajlandó fizetni, az a pénztárcájával szavazhat arra, hogy a Canonical milyen funkciók fejlesztésére koncentráljon.

ubuntu penzert.png

Vannak átlag felhasználóknak szánt lehetőségek, például kérni lehet a mobilra és táblagépre szánt Ubuntu fejlesztését, és vannak olyan opciók, amik valószínűleg inkább a szakértő linuxosok körében lesznek népszerűek, mint például a Debiannal való koordináció.

Alapbeállításként mindegyik lehetőségnél 2 dolláron áll a mutató, így összesen 16 dollár az adomány összértéke. A Canonical azt is megmutatja, hogy a felhasználó mi mást vehetett volna az eladományozott összegből: 16 dollárból vehetnénk egy linuxot népszerűsítő pólót, 200 dollárból egy pár emu is kijönne (igen, arról a nagytestű madárról van szó), 1000 dollárnyi adomány pedig annyit jelent, hogy egy teve tulajdonjogáról mondunk le kedvenc operációs rendszerünk javára.

A Canonical egyébként korábban is elfogadott adományokat, de az új megoldás segítségével az emberek könnyebben tudnak felajánlásokat tenni.