Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Csütörtöktől tölthető az Ubuntu új verziója

2012.10.17. 16:42

A legfrissebb, október 18-án megjelenő Ubuntu disztribúció leglátványosabb fejlesztései ezúttal is a Unity felhasználói felületét érintetik. A Unity másfél évvel ezelőtt, a 2011 áprilisában megjelent Ubuntu 11.04-es kiadásban vált alapértelmezetté. Az azóta megjelent két változatban (Ubuntu 11.10 és 12.04) a felhasználók visszajelzései nyomán rengeteg fejlesztés történt a felület megjelenésében és működésében. Ez a legújabb verzióban sem lesz másként.

ubuntupreviewsm

A Magyar Ubuntu Közösség közleménye szerint a legfontosabb fejlesztés a Unity Previews bevezetése, aminek a segítségével bizonyos fájlokat közvetlenül a Unity felület keresőjében is megtekinthetünk, vagy részletesebb információkat kaphatunk egy alkalmazásról, mielőtt elindítanánk azt. Ez akkor lehet különösen hasznos, ha például egy képet, zenét vagy videót keresünk, vagy ha szeretnénk elolvasni egy alkalmazás rövid ismertetőjét, mielőtt elindítanánk. A Unity Previews funkciót úgy érhetjük el, ha a képernyő bal szélén látható indítópanelen rákattintunk a fehér Ubuntu-ikonra, majd a megjelenő keresőfelületen jobb egérgombbal kattintunk a minket érdeklő fájl vagy alkalmazás ikonjára.

Szintén ebben a kiadásban debütál az új fotólencse, amivel a számítógépünkön és a különböző online tárhelyeken, például a Google Picasán, a Flickren vagy a Facebookon tárolt fotók között is kereshetünk. A lencsék közvetlenül beépülnek a Unity keresőfelületébe, ami a bal oldalon látható panel legelső helyén lévő Ubuntu-ikonra kattintva érhető el. A korábbi kiadásokban bemutatkozott alkalmazások, dokumentumok, zenék és videók keresésére szolgáló lencsék mellett így újabb lehetőséggel bővült a felület.

Teljes integráció

A 12.10-es verzió fontos újdonsága az olyan online szolgáltatások integrációja, mint a Twitter, a Windows Live vagy a Facebook, de a Google szolgáltatásai, például a Gmail, a Google Docs, a Google Plus, a Youtube és a Picasa is elérhetők lesznek. Az integráció lehetővé teszi, hogy csak egyszer kelljen megadnunk a hozzáférést egy szolgáltatáshoz, és rögtön integrálódjon a keresőbe, a csevegőkliensbe, a fotókezelőbe és más alkalmazásokba.

ubuntuonliesm

Az Ubuntu 12.10 keresőfelületébe bekerültek az Amazon webáruház ajánlatai is, így kereséskor a fájlok és alkalmazások mellett már különböző termékajánlatok is feltűnnek. Ez elsősorban azoknak lehet hasznos, akik rendszeresen vásárolnak az Amazon boltjában, ráadásul a vásárlásaikkal egyben az Ubuntut is támogatják, köszönhetően az Ubuntu fejlesztését finanszírozó Canonical és az Amazon közötti együttműködésnek. Ez a funkció egyetlen kattintással kikapcsolható a rendszerbeállítások magánszféra pontja alatt.

Felhő alatt

Az új kiadásban fejlesztették az Ubuntu beépített felhőszolgáltatását, az Ubuntu One-t is, így most már a beállítások elvégzésére szolgáló felületen összegyűjtve is láthatjuk a publikusan megosztott fájlokat, és közvetlenül kereshetünk közöttük. Ez különösen azoknak lesz hasznos, akik nagy számban osztottak meg fájlokat publikusan, mivel így már nem a fájlkezelőben kell visszakeresniük azokat.

Ahogy minden új Ubuntu kiadásnál, ezúttal is frissültek a rendszerben alaptelepítésben megtalálható alkalmazások is. Így az új kiadás többek között friss Firefox böngészővel, Thundebird levelezőklienssel, LibreOffice irodai alkalmazáscsomaggal és Rhythmbox zenelejátszóval érkezik.