Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A Nexus 7 lenyomja az Ipad Minit

2012.11.17. 17:39
Lendületes bővülés előtt áll a tabletek piaca, és az már kiderült, hogy a 10 hüvelykes kijelzővel felszerelt gépek inkább a nappaliban és az irodában használhatók, mint útközben. Az Apple az iPad Minivel végre belépett a kis tabletek piacára, de a gép szoftvere egy kicsit hiányos, és kezelhetőségben elmarad legnagyobb riválisa, a napokban frissített szoftverű Nexus 7 mögött.

A napokban fontos frissítést adott ki a Google az Android operációs rendszerhez, és ezzel egy időben elérhetővé váltak új referenciakészülékei, az LG által gyártott Nexus 4 okostelefon és az első 10 hüvelykes Nexus tablet, amit a Samsung rakott össze, valamint a nyár végén debütált Asus Nexus 7 is kapott egy kis tuningot.

Bár az Android verziószáma csak egytizeddel nőtt, a 4.2-es rendszer teljesen megváltoztatja a készülékek használati módját. Letöltöttük a frissítést egy Nexus 7-re, és a zsebre vágható tabletet összeeresztettük legkomolyabb riválisával, az iPad Minivel.

Sokkoló méretek

Emlékezetes volt az iPad Mini bemutatója, mert az Apple-vezér Tim Cook nagyon trükkösen játszadozott a számokkal. A Nexus 7 minden számítása szerint alulmaradt, és Cook különösen fontosnak tartotta azt, hogy az iPad Mini kijelzője nagyobb méretű. Kicsit furcsa volt a tabletet bemutató kép, mert egyértelműen az látszott rajta, hogy a Minit egy mutáns zongorista tartja a kezében, olyan hosszúnak tűntek a készülékre fonódó ujjak.

Beigazolódott a gyanúnk, a 7,9 hüvelykes iPad Minit olyan érzés egy kézben tartani, mintha jógáznánk a tenyerünkkel, de az ujjainkat feszítő nyújtógyakorlat néhány perc után kellemetlenné válik. Pedig az átlagosnál jóval nagyobb a tenyerem. Ezzel szemben a Nexus 7 lazán megtartható egy kézben. Ráadásul a kijelzőnek nemcsak a mérete számít, hanem a felbontása is, és ebben megint a Nexus 7 nyerő. A Google tabletjén 1280*800 pixel fér el, ami 216 ppi (pixel per hüvelyk) sűrűséget jelent, míg az iPad Mini 1024*768-as kijelzője csak 163 ppi-s. Ez pedig nagyon messze van az Apple által oly büszkén hangoztatott „retina felbontástól”.

Nagy különbségek vannak a felhasznált alapanyagokban is, az Apple ugyanis üvegből és alumíniumból építette meg a szabadalommal védett formájú iPadet. A Nexusnak csak a kijelzőjét borítja jobb minőségű ütésálló üveg, a hátlap olcsó műanyag. Az anyaghasználat jól mutatja a két cég eltérő filozófiáját: a Google egy közepesen szép, strapabíró használati tárgyat tervezett, míg az Apple egy lenyűgözően szép luxuseszközt, ami nem a legpraktikusabb.

Az androidos Nexus hátránya az is, hogy kevés rajta a vezérlőgomb. A hangerőállító és bekapcsoló gombok mindkét eszközön megtalálhatók, de az iPaden még van egy menügomb is, amivel kiléphetünk az appokból vagy átválthatunk egy másik, háttérben futó programra. Az Androidon ezeket a funkciókat virtuális gombok látják el, ami azért hátrány, mert emiatt az appok nem tudják elfoglalni a teljes kijelzőt – alul mindig van egy vékony fekete sáv. A töltőkábel minősége alapján az Apple viszi a nyerőpontokat, mert a Lightning csatlakozó sokkal kényelmesebben használható, mint a microUSB. Csakhogy az utóbbi, a Nexus által is alkalmazott szabványos megoldás annyira elterjedt, hogy bármikor találunk valakinél egy használható töltőkábelt a készülékhez. A Lightning-kábelt viszont érdemes mindig magunknál tartani.

Már csak egy lényeges hardver maradt hátra, a kamera, de ez alapján nehéz lenne az iPadet győztesnek nevezni. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az emberek valóban egy nagy és lapos kütyüvel akarnak városnézés vagy családi ünnepek alkalmával fényképezni, ezért nem hiányoltuk a Nexusról a hátlapi kamerát, és az iPad Mini 5 megapixeles második kameráját is inkább csak a bizarr kiegészítők közé soroljuk. A videotelefonálásra (tehát legalább egy értelmes célra) használható szemközti kamera minősége a két tableten nagyon hasonló.

Adatok vagy ikonok

Sokan kedvelik az Apple iOS interfészét, mert az nagyon egyszerű, de nem sok választ el minket attól, hogy inkább együgyűnek nevezzük. Ikonok ikonok hátán, mint azokon a rettenetesen telezsúfolt Windows XP-s asztalokon. Unalmas, ósdi, és felesleges köröket kell futnunk, hogy információhoz jussunk. A legfrissebb iOS 6 operációs rendszer kiegészült néhány újdonsággal, például az App Store szoftverbolt átláthatóbbá vált, a térkép pedig tök béna lett. Hazánk területén vannak olyan települések, amiken az Apple térképe szerint egyetlen utca sincs. Az viszont előrelépés, hogy az integrált Twitter és Facebook segítségével könnyebben tudunk tartalmat megosztani az ismerőseinkkel, míg az iCloud nevű felhőszolgáltatással automatikusan elküldhetjük a fotóink másolatát a tabletről a pc-nkre, vagy fordítva.

De a szoftverben és szolgáltatásban a Google az igazi király. A főmenü sokféle tartalmat tud megjeleníteni, nem csak ikonokat. A Chrome böngésző szinkronizálható az asztali változattal, tehát egy gombnyomással megnyithatjuk azokat a weboldalakat, amiket a másik eszközön böngésztünk. A Drive online tárhelyével pedig könnyen mozgathatunk fájlokat a pc-nk és tabletünk között. A Nexus 7-ben a Google térképe a legvonzóbb, mert ez most az egyik legprofibb mobil navigációs szoftver. Rengeteg fontos hely megtalálható az adatbázisában, és autóval, gyalog vagy BKV-val közlekedve egyaránt megmondja a legjobb útvonalakat.

Bár az iPad Minin is elérhető a Siri hangvezérelt asszisztense, azt magyarul nem tudjuk irányítani, angolul vagy németül kell hozzá szólnunk. Ennél jobban a segítségünkre lehet a Nexuson futó Google Now, ami folyamatosan helyfüggő információkat jelenít meg. Szól a naptárunkba bejegyzett találkozó előtt, hogy ideje lenne elindulni, és mindjárt útvonalat is ajánl nekünk, figyelembe véve a forgalmi helyzetet. Megmutatja a helyi időjárást, a környékbeli szórakozóhelyeket és a kedvelt fotós célpontokat is. Az már csak hab a tortán, hogy a Google Now magyar nyelven kommunikál velünk.

Laza mókázás

Az Android 4.2 egyik legnagyobb újítása a felhasználói fiókok bevezetése, ami lehetővé teszi, hogy elkülönítsük egymástól a munkahelyi és a privát életünket. Így nyugodtan egy kolléga kezébe adhatjuk a tabletet, hogy megnézzen rajta egy doksit, mert nem fog közben belebotlani a játékainkba, vagy egy "nyuszikám, ezt a kanapét nézd már meg" GTalk-üzenetbe. A fiókok azt is lehetővé teszik, hogy miközben kölcsönadjuk a gyermeknek a tabletet, hogy játsszon vele, ne tudjon belepiszkálni a munkánkba. A fiókok kezelése még nem olyan kiforrott, mint a Windowson, de a Google a bevezetéssel kifogott egy kis szelet a Microsoft vitorlájából.

Több felhasználót kezel a Nexuson futó Android 4.2
Több felhasználót kezel a Nexuson futó Android 4.2

Az Android a nyíltsága miatt még egy területen remekel, a multimédiás tartalmak lejátszásában. A Nexus alapból sokféle formátumot támogat, amit gyakorlatilag kedvünk szerint bővíthetünk profibb lejátszók telepítésével. A külső lejátszók szorosan beintegrálódnak az Androidba, gördülékenyen kezelhetők. Az Apple nem ilyen jó fej, sokkal jobban szereti azt, ha minden dalt és videót az iTunes-szal másolunk át a tabletre. Belefutottunk már olyan problémába, hogy egy iPadre letöltött, több formátumot kezelő player nem kezdte el rögtön lejátszani a távoli gépről megnyitott fájlt, hanem előbb le akarta azt tölteni. Ami egy másfél gigabájtos mozifilm esetében nagyon rossz ötlet.

A játékszoftverek terén az Apple van előnyben, az App Store-ban egyszerűen több jó minőségű programot találunk – talán azért, mert az a fejlesztők már az iPhone-ra is nagyon rákattantak, és még mindig az iPadnek van a legnagyobb piaci részesedése. Az Android elkezdett felzárkózni, és előnyére válthat, hogy a tabletben sokkal komolyabb grafikus hardver van, de kérdés, hogy a fejlesztők ezt vajon jól ki tudják-e használni. Azt vettük észre, hogy az elméletileg lassabb hardverrel felszerelt iPad Minin a Need For Speed – Most Wanted tök simán, akadás nélkül futott, míg ugyanaz a játékprogram a Nexus 7-en néha megakadt. Mindkét tableten tucatnyi app futott a háttérben, de ez nem jó ok arra, hogy az éppen használt – értsd: az adott pillanatban legfontosabb – szoftver elkezdjen akadozni.

Lassan véget ér a hét, és a Nexus tudja, hogy haza fogok menni
Lassan véget ér a hét, és a Nexus tudja, hogy haza fogok menni

Másra való

Most az iPad Mini és a Nexus 7 a két legmenőbb tablet, amelyek méretre ugyan hasonlóak, de egészen másra jók. Az iPad Mini a szemünket kényezteti az igényes kialakításával, a nagy fényerejű és szép kijelzőjével, és a jó minőségű szoftverekkel. A Google Nexus 7 pedig az agyunk kiterjesztése, tálcán kínálja nekünk azokat a fontos információkat, amik nélkül egy perc nyugtunk sem lenne. Így nem is az a kérdés, hogy melyik tablet jobb, hanem inkább az, hogy az emberek többsége mely tulajdonságokat találja hasznosabbnak.

(Az iPad Minit a Speedshop.hu-tól kaptuk kölcsön a tesztelés idejére.)