Móric
9 °C
15 °C

Kemény éven van túl az AMD

2013.01.23. 11:58

Veszteséges negyedévvel zárta az elmúlt évet a csipgyártó AMD. Forgalma csupán 1,16 milliárd dollár volt, és ezen 473 millió dollár veszteséget ért el. A karácsonyi vásárlási szezont magába foglaló utolsó három hónapban különösen gyengén teljesített a cég, hiszen az egész éves 1,18 milliárdos veszteség nagy részét ebben az időszakban hozta össze. Az AMD éves forgalma 5,42 milliárd dollár volt.

Három egymást követő negyedévben termelt veszteséget az AMD, csökkenő forgalom mellett. A vezérigazgató Rory Read azt nyilatkozta, hogy igyekeznek változatosabbá tenni a kínálatukat, hogy jobban igazodjanak a pc-ipar változásaihoz.

A tavaly év végi veszteséghez hozzájárult az átszervezések és hatékonyságnövelő intézkedések által felemésztett 90 millió dollár. Az AMD tavaly az alkalmazottainak 15 százalékát kirúgta.

Nem túl jók a AMD kilátásai, a forgalom 9 százalékos csökkenésével számolnak (plusz-mínusz 3 százalék) A társaság készpénztartaléka csupán 1,2 milliárd dollár volt az év végén. Természetesen nem csak az AMD szenved az pc-k iránti kereslet csökkenésétől. Fő riválisának, az Intelnek 27 százalékkal csökkent a nyeresége 2012 utolsó negyedévében.