Sikeres az izraeli légvédelmi rakéta tesztje

2013.02.25. 11:23

Az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint sikeres volt az új, légvédelmi elfogórakéta hétfői tesztje. A tárca a vele együttműködő amerikai hivatallal közösen fejlesztette ki a Hec 3 (Nyíl 3) névre keresztelt rakétát. A próba után a világ élvonalába tartozónak ítélték az új eszköz lehetőségeit és teljesítményét.

Izrael háromszintű rakétavédelmi rendszer kiépítését tervezi. A Vaskupola nevű rendszer rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat tud kilőni, a Dávid parittyája vagy Varázspálca nevű pajzs középtávú rakétákat semlegesít, hosszabb távon pedig a már egy évtizede használatra kész Nyíl rakéták feladata a védekezés. Utóbbiakat arra szánták, hogy nagy magasságban megsemmisítsék az Izrael felé tartó nagy hatótávolságú, izraeli feltételezés szerint várhatóan iráni és szíriai rakétákat.

A védelmi minisztérium a közleményben megjegyezte, hogy a sikeres teszt mérföldkő Izrael védelmi és támadó képességében, a térség kölcsönös fenyegetései közepette. A mostani teszt volt a több éve fejlesztett rendszer első vizsgája, de még további felméréseket kell végezni, mielőtt hadrendbe állítják az eszközt.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM