Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Légszobrász toll a Kickstarter új sztárja

2013.02.26. 13:16

Egy 3D nyomtatóként működő toll lett a Kickstarter új üdvöskéje. A közösségi finanszírozással készülő projekteket futtató oldalra február 19-én került fel a 3Doodler, Max Bogue és Peter Dilworth projektje, szerénynek mondható, harmincezer dolláros célkitűzéssel. Az így összegyűjtött összeg csak a gyártás veszteséges elindítására lett volna elég: a kezdőtőke mindössze 500 toll legyártására lett volna elég, de a gyártást végző partnercég felé minimum 2000 darabos rendelést kellett leadniuk.

3Doodler
3Doodler

A WobbleWorks két vezetője szerint érdemes lett volna kockáztatniuk, mert tudták, hogy a terméknek lenne piaca, csak azt nem, hogy mekkora. A gyűjtés elindulása óta egy hét sem telt el, de az óriási siker őket is teljesen váratlanul érte. A projekt lezárásáig még 27 nap van hátra, de a tervezők már most 1,8 millió dollárt gyűjtöttek össze.

Forró műanyag a levegőben

A 3Doodler egy olyan toll, ami a 3D nyomtatáshoz is használt ABS műanyagot használja alapanyagként. Az eszköz felhevíti a műanyagot, és a vékony, könnyen formázható szállal szinte bármilyen felületre rajzolhatunk, akár a levegőbe is, a felhevített műanyag ugyanis a tollból kikerülve pillanatok alatt kihűl és megszilárdul. A fejlesztők szerint 30 centiméter alapanyag körülbelül 3-3,5 méternyi műanyagszoborhoz lesz elég.

A toll a fejlesztés jelenlegi fázisában 180*24 milliméteres, és körülbelül 200 grammot nyom, de a gyártás elindításáig ez még változhat. A tervezők a támogatók javaslatait is figyelembe veszik: külsős ötlet volt például, hogy a toll egyik fele legyen lapos, hogy ne tudjon elgurulni. A tollhoz univerzális hálózati adapter fog járni, így bárhol használható lesz.

A 3Doodler egyik legnagyobb előnye, hogy a termék honlapjáról letölthető stencilek segítségével azok is bonyolult alakzatokat alkothatnak, akiknek nincs képzőművészeti tehetsége. Ilyen mintákat bárki feltölthet majd a termék oldalára, így jó eséllyel kialakulhat egy kreatív közösség, ami a mintagyűjtemény további gyarapodását szolgálná.

3doodler-3d-printing-pen

Az első tollak várhatóan 2013 őszén érkeznek meg a korai finanszírozókhoz; az időközben felmerült hatalmas igényt a sorozatgyártás elindítása után minél hamarabb megpróbálják kielégíteni. A hírek szerint a partnerül választott kínai gyártónak nem lesznek gondjai a kapacitással, ugyanis több százezres tételben szokták teljesíteni a megrendeléseket.