Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A végét járja a Nook

2013.04.02. 15:01

A Barnes & Noble e-könyv-olvasójának lassú halálát jelezheti, hogy a könyvkiadó kiárusításba kezdett. Legújabb akciójában a Nook HD+ tablet vásárlói Nook Simple Touchot kapnak ingyen, a Nook alkalmazás letöltésével ingyen adnak e-könyveket, legutóbbi kampányában pedig különböző kedvezményeket adnak a tanároknak az Egyesült Államokban.

A kedvezményözön azután jött, hogy a kiadó bejelentette, árbevétele 8,8 százalékkal, eladásainak száma 2,2 százalékkal csökkent. Mindez nem vetít túl jó képet a Nook jövőjéről. Mindeközben az anyacégnek sem megy túl jól a kiadási üzletágban, üzleteket kellett bezárnia, de a cég képviselői szerint ez csak a szokásos ügymenet.

Szakági elemzők szerint azonban mindez jóval többet jelenthet, még az is előfordulhat, hogy a Barnes & Noble kivonul a piacról, vagy eladják az egész céget valamely óriásnak, mint például a Wal Mart. A Barnes & Noble alapítója, Leonard Riggio még februárban azt nyilatkozta, hogy visszavenné a céget, de csak az üzleteket és a honlapot, a Nook-üzletágat nem.

Pedig a Nook sokáig a cég húzóága volt, de a fejlesztések és a marketingköltségek miatt vége lehet a sikersztorinak. Ezekre azért volt szükség, hogy lépést tudjanak tartani az Amazon és az Apple diktálta tempóval. Egyes vélemények szerint nem is lenne rossz döntés kettéválasztani a céget, így legalább mindkettő tudna a saját üzletére koncentrálni. Az is felmerült, hogy a Microsoft azért fektetett be 300 millió dollárt egy évvel ezelőtt, hogy végül megvegye az egészet.

De ha nem is veszik meg a Nook-üzletágat, akkor is szorosabb együttműködésre készülnek. Fontos szempont, hogy a Nooknak még mindig az egyik legnagyobb a digitális adatbázisa. A Microsofthoz közel álló személyek szerint a cég azt tervezi, hogy az Office-ban lenne egy olyan lehetőség, hogy a felhasználó a Word-dokumentumot egyenesen elküldi a Barnes & Noble digitális áruházába. Ezzel próbálnak versenyezni az Apple-lel és az Amazonnal.