Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Techcégek tüntetnek a megfigyelés ellen

2013.07.03. 16:50

Több civil szervezet és személyiségi jogi aktivistacsoport tüntetést szervez július 4-ére, az amerikai függetlenség napjára, hogy így tiltakozzanak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) megfigyelési botránya miatt. A Restore the Fourth kampányt támogató Internetvédelmi Liga így jelzi, hogy nem ért egyet a titkosszolgálati megfigyelésekkel, illetve azzal, hogy az NSA nem tartja tiszteletben az amerikai alkotmány negyedik módosítását.

A kezdeményezéshez több technológiai cég, többek között a Reddit, a Wordpress, a 4chan, a Mozilla, a Fark és a Cheezeburger.com is csatlakozott. A szervezők azt tervezik, hogy több tucat amerikai nagyvárosban demonstrálnak, köztük New Yorkban, Philadelphiában, Los Angelesben, Bostonban, Washingtonban, San Franciscóban, Houstonban és Atlantában.

A tüntetést bejelentő sajtókonferencián a színész John Cusack arról beszélt, hogy elfogadhatatlan a terrorizmusra hivatkozva visszaélni az államhatalommal. Cusack, aki a Sajtószabadságért Alapítvány elnökségi tagja, amiatt is panaszkodott, hogy az NSA támogatói közül sokan csak a megfigyeléssel kapcsolatos tényeket kiszivárogtató Edward Snowdent és az újságírókat hibáztatták, nem magát a megfigyelés tényét és jogszerűségét.

A Nemzetbiztonsági Hivatal és az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzésének igazgatója nem válaszolt a tervezett tüntetésekkel kapcsolatos kérdésekre.