Kilencmillió iPhone-t adtak el az első hétvégén

2013.09.23. 15:14

Az Apple kilencmillió iPhone-t adott el az első hétvégén – ez jóval több, mint amire az elemzők számítottak, akik öt-nyolcmillió közé tették az eladott példányszámot. A cég azt is közzétette, hogy már kétszázmillió Apple-készülékre töltötték le az új operációs rendszert, az iOS7-et. A kereskedés előtti órákban négy százalékot emelkedett az Apple-részvény a hírre.

Az új iPhone-okat pénteken kezdték el árulni néhány országban: az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Japánba, Puerto Ricóban, Szingapúrban, Hongkongban és most először Kínában. Az érdeklődés most is hatalmas volt, a szokásoknak megfelelően most is hosszú sorok kígyóztak a boltok előtt, hogy a rajongók elsőként vehessék kézbe a mobilt.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója hihetetlennek nevezte a keresletet az iPhone 5S és 5c iránt. Azt is elmondta, hogy az üzletekbe folyamatosan érkezik az utánpótlás, a leendő vásárlók türelmét is kérte, ha éppen ideiglenesen kifogynának a készletekből. Először egyébként az iPhone 5s aranymodellje fogyott el, utána az ezüst.

Volt egy kis félreértés még a múlt héten, amikor az Apple nem tette közzé, mennyi előrendelés érkezett a készülékekre. Pedig az elmúlt három évben, az iPhone 4, iPhone 4S és iPhone 5 esetében lehetett tudni, hogy az első 24 órában mennyi telefon kelt el. A befektetők persze azonnal rosszra gondoltak, azt hitték, hogy a cég nem meri nyilvánosságra hozni az adatokat. A részvények az iPhone-ok bejelentése után esni kezdtek. Mostanra kiderült, hogy felesleges volt az aggodalom.

Az Apple-nek nagy szüksége van a pozitív hírekre, a befektetők nagyon figyelnek az első hétvége eladási adataira. A cég hagyományosan hétfőn jelenti be a számokat, és az első iPhone óta ez mindig nagyobb, mint a korábbi években volt. Ahhoz tehát, hogy a befektetők elégedettek legyenek, most is rekordeladásról kellett beszámolnia a cégnek.

Tavaly ötmillió darabot adtak el az iPhone 5-ből, a befektetők idén jóval többet vártak. A legpesszimistább előrejelzések is hatmillió készülékkel számolnak, de vannak, akik hét-nyolcmilliót várnak. A Barclays hétmilliót becsült, a Citigroup 7,75 millió darabot. Jócskán túllépték ezt a kilencmillióval.

Az Apple nagy húzása, hogy idén Kína is az első körben volt, vagyis a kínai vásárlók is az első között kézbe vehették a mobilt. „Ha tavaly iPhone-t akartál vásárolni, akkor Hongkongból vagy az Egyesült Államokból kellett hozatni, ami jelentősen drágította a készüléket” – magyarázta Max Zhang, húszéves egyetemista, aki ötvenedmagával várta az Apple üzlet nyitását Pekingben. A kínai nyitás valószínűleg megdobta az eladásokat.

A boltok előtt a szokásos jeleneteket láthatták az arra járók: hosszú, kígyózó sorok, ahová néhányan már napokkal korábban beálltak. A pekingi bolt előtt voltak olyanok, akik háromszáz kilométert autóztak, Tokióban jelmezbe öltözött emberek várták a nyitást, Londonban 1,5 kilométeres sor állt a Regent Streeten lévő márkabolt előtt. Olyan is akadt, aki Jordániából utazott Nagy-Britanniába csak a mobil miatt, amit gyerekinek akart megvenni. Sikerült neki.  • Hírek
  • Megtakarítás