Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Így ünnepel születésnapot a Google

2013.09.27. 10:41

Bár valójában semmi sem indokolja, a Google 2005 óta szeptember 27-én tartja a születésnapját. A cég szóvivője 2010-ben még azt mesélte, hogy 1997. szeptember 15-én jegyezték be a google.com domént, és egy év múlva, szeptember 4-én alakult meg a cég. A Google nyolc éve döntött úgy, hogy a cég hivatalos születésnapját szeptember 27-én fogják tartani – mint elmondták, ez egy jó napnak tűnt.

A Google ma egy interaktív doodle játékkal ünnepli a születésnapját. A nyitólapon a keresősáv fölött látható a játéktér, ami a Play gombra kattintva elindul. Bár a működtetése csak egy gombot igényel, kell hozzá némi ütemérzék is: a megfelelő időben kell megnyomni a Space-t, hogy a bekötözött szemű főszereplővel – a Google logó kis g betűjével – minél több cukorkát püfölhessünk ki a himbálózó csillagból. Tíz csapásra van lehetőségünk, ennyi idő alatt kell minél több cukrot összegyűjteni.

Jobb lett a kereső is

Három év után újra nagyobb frissítést kapott a legnépszerűbb szolgáltatás, a kereső: a 2010-ben bevezetett, Caffeine (koffein) kódnevű algoritmust a Hummingbird (kolibri) nevű váltotta le. Erre már régen sor került, a Google egy hónapja elvégezte a frissítést.

Habár a legfontosabb szolgáltatás legfontosabb részét frissítették, a felhasználó számára gyakorlatilag észrevehetetlen a változás – hiába, hogy ezek felelnek a pontosabb, relevánsabb találatokért. A Hummingbird a cég közleménye szerint elsősorban a kérdésszerű, kombinált lekérdezések terén hoz jobb teljesítményt, de javították a rangsorolás, a ranking alapján történő keresést, illetve az indexelési mechanizmust is.

A cég hivatalos hivatalos blogjában Amit Singhal, a keresőért felelős vezető leírta, hogy az intelligens keresés irányába történt fejlesztésüket, a Knowledge Graph nevű szolgáltatást is tökéletesítették, emellett a mobil eszközökre készített verziók is frissültek, illetve frissülnek a következő hetekben.