Boglárka
19 °C
35 °C

Bitcoint vett, kőgazdag lett

2013.10.30. 08:57

Hogy a Bitcoin milyen hatalmas növekedésen ment át négy év alatt, azt jól illusztrálja az alábbi történet. Egy norvég férfi 150 koronát, körülbelül 27 dollárt költött Bitcoinra – ezért 2009-ben még ötezer egységnyi digitális valuta járt. Kristoffer Koch akkor fedezte fel a Bitcoint, amikor egy esszét írt a titkosítási rendszerekről, és úgy gondolta, egy próbát megérhet a befektetés.

Koch nem sokkal ezután el is feledkezett az egész történetről. A Bitcoin-számlája legközelebb idén áprilisban jutott eszébe, de nem tudta azonnal megnyitni; a Bitcoint titkosított virtuális számlán tartják, amihez csak jelszóval lehet hozzáférni. Kochnak némi idejébe került, mire eszébe jutott, hogy mi volt a jelszó, de ezután alaposan meg is lepődött. Az ötezer egységnyi Bitcoin értéke mára igencsak felment: ez a pénz most 886 ezer dollárt ér.

A Bitcoin árfolyama 2013 áprilisában tetőzött: ekkor érte el a 266 dolláros csúcsot, mielőtt visszazuhant 50 dollár körüli árfolyamra. Ezt azóta sem sikerült stabilizálni, a Bitcoin értéke folyamatosan ingadozik. Ez részben annak köszönhető, hogy az árfolyama nagyban függött a Silk Roadtól, az online drogpiactól, ahol a lenyomozhatatlan Bitcoint használták fizetőeszközként. Mióta azonban az FBI lecsapott a Silk Roadra, a Bitcoin árfolyama kiszámíthatatlanná vált.

Koch ennek ellenére nem szabadult meg az összes befektetésétől. A Bitcoinon nyert pénz egyötödét norvég koronára váltotta – ez elég volt ahhoz, hogy lakást vehessen magának Oslóban.