Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Hazánkat szondázza a Spotify

2013.11.13. 10:14

Sokat elárul a svéd Spotify hatásáról, hogy amikor már rég elindult hazánkban a Deezer, még akkor is ők voltak a magyar szaksajtó fókuszában, nem az elérhető francia versenytárs. Talán mert a Spotify (és a Pandora) hamarabb jelent meg az USA piacán, mint Európában, és a teches sajtó kissé rá van gyógyulva az Atlanti-óceán túloldalán történő eseményekre. Nemrég a Google Music is belépett a magyar piacra, ami megintcsak azt jelzi, hogy érdemes a magyar zenerajongókért versenyezni. Nagyon úgy tűnik, a buliból most már a Spotify sem akar kimaradni. Ebben az is benne lehet, hogy egyes számítások szerint a Deezer gyorsabban növekszik, mint a Spotify, tehát a svéd cégnek muszáj benyomulni több országba, nehogy lemaradjon. 

Aki nem tudja, hogy miről van szó: a Spotify, Deezer és Google Music előfizetéses online zeneszolgáltatások, amelyek néhány gombnyomással elérhetővé tesznek több tízmillió dalt. Kínálatukban sok magyar előadó is van, köztük a legfrissebb hazai megasztárok. Már exkluzív megjelenések is vannak, amikor egy-egy dalt vagy albumot az adott szolgáltatás előfizetői hallgathatnak meg elsőként.

Ezekkel a zeneszolgáltatásokkal megkíméljük magunkat a torrentezés nehézségeitől, nem kell terabájtos merevlemezt megtölteni fájlokkal, és a beépített ajánlórendszerek segítségével egyszerűen tudunk új zenéket, korábban nem ismert albumokat felfedezni. A zenéket meghallgathatjuk számítógépen, de megfelelő előfizetéssel akár mobilon is, és a rendszeren belül lehetőségünk van lementeni a dalokat, hogy offline is meg tudjuk azokat hallgatni.  

Jön, jön, jön!

Kedden a Spotify egy magyar PR-ügynökségen kereszül elkezdett tesztkódokat kiküldeni újságíróknak, hogy megvizsgálják a magyarországi zenepiacot, találunk-e hiányosságokat kínálatban, minőségben, menőségben. Egyelőre nincs konkrét bevezetési dátum.

Íme néhány alapvető különbség, amiben valóban jobb a Spotify: 

  • Van a katalógusában Metallica, és most már Pink Floyd is
  • Lejátszó van Windowsra, OS X-re és okostelefokra is (nem fagy le, ha bedől a böngésző)
  • Mobilon is állítható a lejátszás minősége, egészen 320 kbps-ig

Egészen biztos, hogy mindig lesznek apró eltérések a zenei kínálatban, én máris találtam olyan albumokat, amik a Deezeren nincsenek fent. Persze vannak olyan előadók, például a még most is népszerű Kispál és a Borz, amely egyiken sem található meg. A kínálat időnként változik, és a háttérben zajló jogviták miatt előfordul, hogy egy előadó vagy egy album átmenetileg elérhetetlenné válik, majd ismét febukkan a katalógusban. 

Ami első blikkre nem annyira tetszik a Spotifyban:

  • Nehezebb teljes albumokat elmenteni kedvencnek, ami a Deezeren egy gombnyomás
  • Mikor kerülnek fel rá a barátaim, akik már Deezeren fent vannak?
  • Nem ismerjük a magyar árakat

A digitális kor zenerajongói közel vannak a Kánaánjukhoz, viszonylag olcsón mozgásban tarthatják a dobhártyáikat, így most már csak az a kérdés, hogy a moziipar mikor lép végre a Netflix hatalmas amerikai sikere nyomán.