Ingyen telefonálást ígér a Whatsapp

2014.02.25. 17:56

Hamarosan nemcsak üzeneteket küldhetünk, hanem hanghívást is indíthatunk a Whatsapp-pal. Erről a Whatsapp vezérigazgatója, Jan Koum beszélt először, a barcelonai Mobile World Congressen.

Hogy a hanghívási opció pontosan mikortól lesz elérhető, még nem tudni, de Koum azt mondta, hogy először az Android- és IOS-felhasználók próbálhatják ki, várhatóan még nyár előtt.

A Facebook által nemrég 19 milliárd dollárért felvásárolt cég alkalmazása eddig csak kép- és üzenetküldésre volt használható. Ha elindítják a hanghívást, azzal felzárkózhatnak a Viber, a Tango és a Skype mellé – mármint a szolgáltatásokat, nem a népszerűséget tekintve.

Mert a Whatsapp nagyon népszerű, és egyre inkább az lesz. Az alkalmazás a felhasználói profilt a telefonszámhoz köti, és 450 millió, legalább havonta egyszer aktív felhasználó gondolja, hogy a szolgáltatás megér évente egy dollárt.

Ha figyelembe vesszük, hogy a Whatsapp szinte az összes mobil operációs rendszerre telepíthető, és hogy jóval olcsóbb az sms-nél és a mobilhívásnál, érthető, hogy a nagyobb mobilvállalatok komoly konkurenciát látnak benne.

Ezért ér 19 milliárdot a cég?

Így már érthetőbb lehet, hogy miért érte meg a Facebooknak 19 milliárd dollárt adni a cégért. Aswath Damodaran, az egyik leghíresebb vállalatértékelő szakember szerint a felvásárlásnak csak akkor van értelme, ha

  • a Whatsapp megötszörözi, azaz 2,5 milliárdra növeli a felhasználói számát;
  • reklámokat használnak az alkalmazásban; ez viszont nem kivitelezhető, mivel a Whatsapp nem tudja, kik a felhasználói, így nem lehet célzott hirdetéseket elhelyezni;
  • a Whatsapp a mostani 99 cent helyett 5 dollárra emeli az éves előfizetési díjat - ezt viszont csak akkor tehetik meg, ha tényleg minőségi szolgáltatást nyújtanak.

Az ingyenhívás lehetősége pont ilyen minőségi szolgáltatás. Egy mobilvállalat perc és másodperc alapú számlázással állítja össze a tarifatáblázatát, de a Whatsapp-pal, ha kedvünk tartja, egy éven át ingyen – pontosabban: a mobil adatforgalom költségéért – beszélgethetünk.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM