Olivér
4 °C
8 °C

6 Rubik-kocka, 6 perc 23 másodperc

2014.03.10. 14:30

A seattle-i Kevin Hays a Rubik-kocka-váltó új világrekordere. Hays hat Rubik-kockát rakott ki 6 perc 23 másodperc alatt: egy 2×2-est, egy 3×3-ast, egy 4×4-est, egy 5×5-öst, egy 6×6-os és egy 7×7-est.

Hays egyébként 19 éves, és a rekorddöntésről készült videót nézve ebből legalább 18-at csak Rubik-kocka-kirakással tölthetett.

Érthető módon a nagyobb kockák kirakása tovább tartott, mint a kisebbeké. Ezt jól mutatja, hogy Hays egy pillanat alatt kirakta az első kockát, és egy percen belül három másikkal is végzett. A fennmaradó időben az utolsó két kockával szöszmötölt.

A részidők:

  • 2×2-es kocka: 5 másodperc
  • 3×3-as kocka: 9 másodperc
  • 4×4-es kocka: 36 másodperc
  • 5×5-ös kocka: 57 másodperc
  • 6×6-os kocka: 1 perc 45 másodperc
  • 7×7-es kocka: 2 perc 51 másodperc

Haysnek már olyan jól megy a kockatekergetés, hogy gyakorolnia sem kell.

Amikor először, 2009 januárjában elkezdtem speedcubingozni, napi 2-3 órát gyakoroltam. Nagyjából így ment ez 2011 augusztusáig, amikor megdöntöttem az első világrekordot a US Nationalsen – írta Hays a Redditen. – Most már csak a nagyobb versenyek, például a National vagy a Worlds előtt szoktam gyakorolni, de még mindig mindennap tekergetem a kockákat, hogy ne essek ki a ritmusból.

És milyen pozitív hatása volt a sok gyakorlásnak?

Jobban felismerem a véletlenszerű mintákat, és a memóriám is javult kicsit, de nem mondanám, hogy a kockakirakás segített volna az élet más területein.

Fiatal kora ellenére Hays már nagymenőnek számít a Rubik-kocka-versenyeken. Ő tartja a 6×6-os kocka kirakásának világrekordját is; ezt 1 perc 40 másodperc alatt rakta ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?