Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Valójában nem csengenek ki a maláj gép utasainak mobiljai

2014.03.11. 11:41 Módosítva: 2014-03-11 13:39:59

Az eddigi rejtélyek mellé egy újabb is felbukkant az utóbbi órákban, a Washington Post tudósítása szerint még vasárnap több aggódó hozzátartozó felhívta a gépen utazók mobiljait, és ezek kicsöngtek. Persze a mobilokat senki nem vette fel.

Egy ilyen hívásról biztosan tudunk, egy férfi újságírók előtt hívta fel gépen ülő testvére számát, és az kicsöngött. A számot aztán átadták a Malaysia Airlinesnak, a kínai nagykövetségnek és a maláj kormánynak, de a hatóságoknak már nem sikerült felhívniuk a számot. Időközben a telefonszolgáltató is felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, hátha tudnak segíteni a keresésben. Ezen a linken meg is nézheti, ahogyan kicsöng a telefon néhány másodpercre.

Állítólag több hasonló hívás is történt az elmúlt napokban, a hozzátartozók annyira biztosak abban, hogy a mobilok kicsöngenek, hogy 19 család petíciót is aláírt, hogy tényleg megtörténtek az esetek. A Malaysia Airlines egyik tisztviselője azt mondta, hogy ők is megpróbálták felhívni a repülőgép legénységének a mobiljait, és azok is kicsöngtek. A légitársaság átadta a telefonszámokat a kínai hatóságoknak.

A tény, hogy néhány felhasználó mobilról online-nak mutatkozott, illetve fogadta a hívásokat, még nagyobb hisztériát váltott ki. A fantomcsöngések felbőszítették a hozzátartozókat, és persze néhányan reménykedni is kezdtek, hátha életben van szerettük. A hozzátartozók többször is kérdezték a hatóságokat a kicsengő hívásokról. Abban reménykedtek, hogy a hatóságok legalább be tudják mérni ezeket, hogy megtalálják a lezuhant gépet és az áldozatokat. Nagyon sokan azzal vádolják a hatóságokat és a légitársaságot, hogy eltitkolják az igazságot.

Szakértők szerint alaptalan minden remény és vádaskodás. Ma már nagyon sok olyan mobil van, amelyeknél ahogy megnyomjuk a hívásgombot, azonnal olyan hangot hallunk, mintha kicsöngene a telefon. És ez nem jelenti azt, hogy tényleg ki is csöng – magyarázta Jeff Kagan drótnélkülitechnológia-szakértő az NBC-nek. A hálózat ilyenkor elkezdi keresni a mobilt, először az alapján, ahol utoljára volt, majd kiterjeszti a keresést. Ha nem találja, akkor véget vet a hívásnak.

Ez a keresés alig néhány másodpercig tart, ez idő alatt a telefonáló fél hallhat olyan hangokat, mintha kicsengene a mobil, a fogadó fél azonban sokkal rövidebb ideig hallja a csengést. Tehát elképzelhető, hogy a tárcsázó fél négyszer is hallja a csengést jelző búgást, a fogadó félnél csak egyszer csörög a mobil, vagy egyszer sem.

Még akkor is szüksége van a hálózatnak néhány másodpercre, ha a fogadó fél mobilja repülés üzemmódban van, vagy ki van kapcsolva, esetleg hálózaton kívül van vagy megsemmisült. A linkelt videón azt látni, hogy alig egy-két másodpercig csöng ki a mobil, vagyis a hálózat megpróbálja megkeresni a hívott fél mobilját. És mivel nem találja, megszakítja a hívást.

Közösségi segítséggel

Közben a DigitalGlobe coloradói műholdas cég az internetezők segítségével próbálja megtalálni az elveszett repülőt. Arra kéri a felhasználókat, hogy segítsenek elemezni a nagyfelbontású képeket, amelyeket arról a területről készítettek, amely felett a feltételezések szerinte eltűnt a gép.

Az egyik műholdjukat az említett területre irányították, a képeket a Tomnod oldalon teszik elérhetővé. A képeken minden egyes pixel fél métert jelent az óceánban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?