Árpád
-2 °C
4 °C

A 2048 az új Flappy Bird

2014.03.22. 14:04

A 2048 nevű játék az új Flappy Bird: pillanatok alatt meghódította az internetezőket, lehet játszani mobilon és böngészőben is, máris van ezernyi klónja és ez is függővé teszi a felhasználókat.

Gabriele Cirulli 19 éves olasz fejlesztő dobta össze a játékot – nem saját ötletből. Egy korábbi, iTunes Store-ban már meglévő játékról, az 1024!-ről koppintotta. Nagyon tetszett neki az 1024!, de kicsit lassúnak találta, ezért írta meg a saját változatát. Nem is csinál titkot abból, hogy innen az ötlet, megírja a játék oldalán.

2048

Állítása szerint eddig már több mint ötmillióan játszottak vele több mint 50 millió alkalommal. A legtöbben úgy játszanak ezzel, mint általában az addiktív játékokkal szokás, egymás után sokszor megpróbálják elérni a célt.

A cél pedig egyszerű, a billentyűzet nyilaival (mobilon ujjmozdulatokkal) taszigáljuk odébb a számokat, ha két egyforma számot lökünk odébb, akkor azok összege összeadódik. A 2 hatványaival így kell elérni minél magasabb számot.

Az 512-t akár véletlenül is elérhetjük, az 1024-et már csak akkor, ha rájöttünk a stratégiára. Innen már csak kitartás kérdése, hogy elérjük a 2048-at. 4096-ot már csak a kiválasztottak érnek el, de mi a saját szemünkkel láttunk olyat, akinek ez sikerült.

Az olasz fejlesztő azt mondta Twitteren, hogy nem akar pénzt csinálni a játékból, legalábbis egyelőre ez nem szerepel a tervei között. Azt akarja, hogy mindenki ingyen játszhasson vele az oldalon.

Hasonlóan a gyorsan sikeressé vált játékokhoz, a 2048-nak is számtalan klónja lett. Van már Doctor Who-s változat, ahol a különböző doktorokkal kell játszani, míg el nem érünk a legutóbbi doktorhoz. Létezik Doge-verzió, itt érdemes hanggal játszani. Nehéznek tűnik a 3D változat, de valójában jóval könnyebb, mint az eredeti.

dr

A felsorolásból nem hagyhatjuk ki a 4-et, ahol összesen négyszer négyes négyzet áll a rendelkezésünkre, a 9007199254740992-t, ahol 8*8-as a háló. Ennél amúgy, ha ötpercenként kirakjuk a 2048-at (és ehhez nagyon gyorsnak kell lenni), nagyjából 41 millió évig tartana elérni a célt. És ne feledkezzünk meg a legkönnyebben játszható klónról és a mazohista változatról sem, ez utóbbiban épphogy csak felvillannak a számok. 

Készült egy igazán izgalmas klón is, a Fibonacci. Itt az a lényeg, hogy a számokat úgy kell tologatni a 4*4-es négyzetben, hogy minél nagyobb számot kapjunk a Fibonacci-sorban, a cél 2584 elérése. Teljesen más logikára épül, mint az eredeti 2048, de legalább annyira izgalmas. Szintén érdekes változat, amikor nem csak a 2048-at kell kitenni, hanem ezt előbb kell megtenni, mint az ellenfelednek. Ugyanis kétjátékos módban is lehet játszani, egyszer a piros lép, egyszer a kék.

A magyar fejlesztőket sem hagyta hidegen a játék, egyből elkészült a magyar politikusokkal tarkított verzió. Nem áruljuk el, hogy ki nagyobb Orbánnál, de ha követi a politikai eseményeket, talán rájön úgy is, hogy nem játssza végig. Készült egy változat magyar sztáredzőkkel, focirajongók itt előnyben lehetnek. 

pol

A klónok ilyen mértékű terjedésének egyik oka, hogy a githubra töltötték fel a játékot, innen kiindulva pedig nem nehéz elkészíteni a saját változatot. Csak le kell másolni innen a kódbázist, kicserélni a képeket és visszatölteni a saját júzer alá. Máris készítettünk egy újabb klónt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?