Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Használhatatlanok a nyomtatott pisztolyok

2014.06.03. 13:39

A brit rendőrség mindenkit figyelmeztetett, hogy az egyre nagyobb számban elérhető fegyvertervrajzok ellenére senki ne készítsen pisztolyt 3d nyomtatóval, mert az eszközök ön- és közveszélyesek – írja a BBC. A rendőrség több kísérletet is végzett a fegyverrel, de azok minden alkalommal felrobbantak használat közben.

A nyomtatott fegyverek viszonylag régóta elérhetők, bár sokan tiltakoztak az ellen, hogy nyilvánosságra hozzák a tervrajzaikat. Az első és leghíresebb modell, a Liberator már egy tavalyi teszten is leszerepelt, de most a brit rendőrség is elemezte a nyomtatott fegyver működését. Az ő eredményeik is elég lehangolók voltak: a műanyag fegyver minden esetben szétrepedt.

A rendőrség szerint egy ilyen fegyverrel lehet ugyan ölni, de a pisztoly félrehord (a lassított felvételen látszik a lövedék íves röppályája is), és akár azt is megsebesítheti vagy megölheti, aki elsütötte a fegyvert.

Léteznek biztonságosabb nyomtatott fegyverek is, de azok jellemzően nem műanyagból készülnek, hanem fémből, dollárezrekbe kerül a legyártásuk, több hétig készülnek, és alapos teszteket végeznek velük, mire biztonságosnak minősítik. A műanyag pisztoly ezzel szemben olcsón előállítható, hamar összeszerelhető, és nem lehet hosszan tesztelni, mert az esetek többségében már az első lövéstől széttörik.