Erzsébet
1 °C
4 °C

Jönnek az önjáró teherautók

2014.06.17. 12:56

A hollandok megirigyelték az önjáró autók sikerét és gondoltak egy nagyot. Önjáró teherautókkal szállíttatnák az árut Európa legnagyobb kikötőjéből, Rotterdamból az ország többi városába. A vezető nélküli teherautókra még öt évet kell várni.

A tesztek már megkezdődtek, egyelőre még zárt utakon folynak. Most vizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehetne a forgalomban is kipróbálni az új technológiát. Valószínűleg jogszabályi változásokra is szükség lesz az önjáró teherautók megjelenéséhez.

A cél, hogy öt éven belül működjön a rendszer. A sűrűn lakott Hollandiában van Európa legnagyobb kikötője és negyedik legnagyobb repülőtere. Érthető, hogy szeretnének valamit kezdeni a szállítási ágazatban.

A közlekedési miniszter szerint számtalan előnye lehet az önjáró teherautóknak: kevesebb lehet a dugó, optimális kihasználtság esetén kímélik az aszfaltot és kevesebb lehet a baleset is. Egyelőre két mérettel kísérleteznének a rotterdami kikötő közelében, egy kisebb és egy nagyobb teherautóval.

Európa több országában is dolgoznak hasonló projekten, de ez az első, amely öt éven belül szeretné is megvalósítani. Ráadásul ez az egyetlen, amelyeknek erős a kormányzati támogatottsága.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?