Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ennyi pénz egy ilyen hülye ötletre?

2015.01.20. 14:05

Hétfőn megírtuk, hogy a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk tízmilliárd dolláros szatellitrendszert építene ki, amivel a Marsig is el lehetne vezetni az internetet. Musk soha nem a földhözragadt ötleteiről volt híres – elég a nagy port (meg törmeléket, lángokat és légnyomást) kavart visszatérő rakétára vagy a pneumatikus szupervonatra gondolni –, de egy ilyen nagyságrendű beruházás még az ő képességeit is meghaladja.

Vajon hogy fog ehhez befektetőt találni? – merülhet fel a kérdés. A Wall Street Journal azt írja, hogy a Google egymilliárd dollárral finanszírozná Musk ötletét. Jobban belegondolva ez nem is olyan hülye ötlet: a Google már korábban is tervezett hasonlót, csak ők még ballonokkal juttatták volna az adóegységeket a megfelelő magasságba. A céljaikat viszont műholddal is elérhetik - szóval miért is ne?

Musk elmondta, hogy a projekten már most ötven ember dolgozik a SpaceX seattle-i irodájában; a céljuk, hogy 700 kisebb műholdat juttassanak az űrbe, amivel az egész Föld internetellátását megoldhatnák. Igaz, ők elsősorban a fejlődő országokra és a rosszul bekábelezett területek ellátását oldanák meg a kis műholdakkal.

A Gizmodo megkereste a SpaceX-szet, hogy a Google-támogatásról kérdezze őket, de egyelőre nem kommentálták az értesülést.

A Földet behálózó műholdas internet kevésbé elszállt, mint a Marsig eljuttatott internet, nem is Musk volt az első, akinek eszébe jutott. A Facebook-főnök Mark Zuckerberg is tervezett hasonlót, csak ő drónokkal képzelte el a megvalósítást. A milliárdos Richard Branson szintén gondolkozott rajta, hogy műholdas internettel fedje le az egész bolygót, de úgy tűnik, Musk előbb foghat hozzá a megvalósításhoz.