Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Nyáron kezdik a tesztrepülést a Facebook drónjai

2015.03.26. 13:36

A Facebook szerdán tartotta az F8 nevű fejlesztői konferenciáját, amelyen rengeteg újdonságot jelentettek be. A legambíciózusabb ezek közül a drónokkal biztosított internetelérés, ami szintén új fázisba ért.

Talán a legkevésbé meglepő bejelentés is ez volt, hiszen azóta lehet hallani róla, mióta egy évvel ezelőtt megvették az Ascenta nevű dróngyártó céget. Bár azt kevesen gondolták, hogy ilyen gyorsan halad a projekt. A tesztrepülések már nyáron kezdődnek, de arra még éveket kell várni, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek a drónok. A tervek szerint a teljes drónflotta ezer darabos lesz majd, bár ez nagyban függ a szabályozás alakulásától is, ami azért eléggé le tudja lassítani a terjeszkedést.

facebook-connectivity1-1024x768
Fotó: internet.org

Mark Zuckerberg elmondta, hogy az Aquila (latinul sas) kódnevű drónok nem lesznek nehezebbek egy kisebb autónál, viszont a szárnyfesztávolságuk nagyjából akkora lesz, mint egy Boeing 767-esé. A V-alakú robotrepülők napenergiával fognak működni, így egy felszállással akár három hónapon át fogják tudni folyamatosan 60-90 ezer lábnyi (18-27 ezer méteres) távolságba sugározni lézerrel az internetet.

Néhány éve még nagyon furcsán hangzott volna, hogy egy közösségi oldal drónokat üzemeltessen, de azóta egyre gyakrabban merül fel, hogy az internet óriásai számára kezd szűk lenni a fejlett világ, és mindenféle szokatlan módszerekkel próbálnak terjeszkedni, hogy új potenciális felhasználókat érjenek el. Ennek a folyamatnak az eredménye a Facebook-drón mellett a Google wifilufija is.  • Vennék
  • Bankszámla