Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napelemes drónt fejleszt a Google a wifilufi mellé

2016.01.31. 12:13 Módosítva: 2016-01-31 12:16:17

Napelemes drónokkal, a levegőből sugárzott jellel juttatná el az 5G-s internetet a Google olyan helyekre, ahol a hálózat kiépítése más módszerekkel nehézkes lenne, írja az Endgadget. A Project Skybender kódnevű fejlesztésen ugyanaz a csapat dolgozik, akik a Project Loon keretében már évek óta építgetik a wifilufit, amivel szintén a levegőből biztosítanák a hálózati lefedettséget az internetezőknek.

A Project Skybender a tesztekhez a Kentaur nevű drónt használja, ami a Titan Aerospace Solara 50 típusú drónja (a vállalatot 2014-ben direkt emiatt vásárolta meg a Google).

A Google a Virgin Galactic űrállomásán, az új-mexikói Spaceport America telephelyén fogott bele a fejlesztésbe, itt egészen júliusig csak a drónos internetet tesztelik. Az  új technológia  negyvenszer gyorsabb adatátviteli sebességre lesz képes, mint  a negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány, az LTE. 

Hasonló ötleten dolgozik egyébként 2012 óta a  DARPA, azaz az amerikai Védelmi Minisztérium alá tartozó Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége is. Az új technológiára azért volna égető szükség, mivel a mobiltelefonok által lefedett spektrum túlzsúfolt, ezzel viszont nem tudnak minden potenciális piacon jelen lenni a legnagyobb tech cégek.

Természetesen a Google nagy riválisa, a Facebook is fejleszti már a saját napelemes drónját,  az Aquilát, hogy minél több olyan térségbe eljuttathassák az internetet, ahol az jelenleg még nincs. Mark Zuckerberg tervei szerint a Facebook-drónok egy kisebb autó súlyával és a Boeing 767-esek szárnyfesztávolságával épülnek majd meg. A napenergia segítségével egy felszállással akár három hónapon át fogják tudni folyamatosan 18-27 ezer méteres távolságba sugározni lézerrel az internetet.