Ulrik
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Napelemes drónt fejleszt a Google a wifilufi mellé

2016.01.31. 12:13 Módosítva: 2016.01.31. 12:16

Napelemes drónokkal, a levegőből sugárzott jellel juttatná el az 5G-s internetet a Google olyan helyekre, ahol a hálózat kiépítése más módszerekkel nehézkes lenne, írja az Endgadget. A Project Skybender kódnevű fejlesztésen ugyanaz a csapat dolgozik, akik a Project Loon keretében már évek óta építgetik a wifilufit, amivel szintén a levegőből biztosítanák a hálózati lefedettséget az internetezőknek.

A Project Skybender a tesztekhez a Kentaur nevű drónt használja, ami a Titan Aerospace Solara 50 típusú drónja (a vállalatot 2014-ben direkt emiatt vásárolta meg a Google).

A Google a Virgin Galactic űrállomásán, az új-mexikói Spaceport America telephelyén fogott bele a fejlesztésbe, itt egészen júliusig csak a drónos internetet tesztelik. Az  új technológia  negyvenszer gyorsabb adatátviteli sebességre lesz képes, mint  a negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány, az LTE. 

Hasonló ötleten dolgozik egyébként 2012 óta a  DARPA, azaz az amerikai Védelmi Minisztérium alá tartozó Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége is. Az új technológiára azért volna égető szükség, mivel a mobiltelefonok által lefedett spektrum túlzsúfolt, ezzel viszont nem tudnak minden potenciális piacon jelen lenni a legnagyobb tech cégek.

Természetesen a Google nagy riválisa, a Facebook is fejleszti már a saját napelemes drónját,  az Aquilát, hogy minél több olyan térségbe eljuttathassák az internetet, ahol az jelenleg még nincs. Mark Zuckerberg tervei szerint a Facebook-drónok egy kisebb autó súlyával és a Boeing 767-esek szárnyfesztávolságával épülnek majd meg. A napenergia segítségével egy felszállással akár három hónapon át fogják tudni folyamatosan 18-27 ezer méteres távolságba sugározni lézerrel az internetet.