Emőke
-4 °C
9 °C

A kínai hadsereg utálja az okosórákat

2015.05.13. 11:48

A kínai hadseregben nem veszik jó néven, ha a katonák okosórát viselnek. A hadvezetés amiatt aggódik, hogy az okos eszközök elterjedése előbb-utóbb titkos információk kiszivárgásához vezethet.

Bár konkrét tiltást egyelőre nem fogalmaztak meg, sokatmondó, hogy a témával nem egy zárt ülésen foglalkoztak, hanem cikket közöltek róla a hadsereg hivatalos lapjában, a mindenki által megvásárolható People's Liberation Army Dailyben. A hadvezetés valószínűleg így akarta elérni, hogy az emberek az újságból tudják meg, mi a véleményük a témáról; így felkészülhetnek rá, hogy nem fotózhatnak csak úgy az okosórájukkal, különben megüthetik a bokájukat.

Az eredeti cikkben – amit a Quartz szemlézett angolul egy olyan esetről írnak, ahol a hadsereg egyik tagjának megtiltották, hogy lefotózza az egyik zászlóaljat, mivel ez is katonai titkokat fedhet fel. A cikkből az is kiderül, hogy

a hadvezetésnek nemcsak az órákkal, hanem általában a viselhető eszközökkel is baja van,

vagyis a kamerás szemüvegek, fitnesztrackerek és intelligens kabátgombok is tiltólistára kerülhetnek.

Az aggodalom olyan szempontból érthető, hogy ezekben az eszközökben több szenzor is van. Így viszont nemcsak a katonai titoknak minősülő információkat, hanem akár egy adott katona pozícióját is felfedhetik, ha például az az ellenséges erők észlelik az okosórájában lévő GPS-t.