Hatféle verzióban érkezik a Windows 10

2015.05.14. 11:47

A hamarosan érkező Windows 10 egy rakás új funkcióval bővül; ez nem meglepő, mivel egyszerre több platformra jelenik meg, ráadásul több verzióban. A Microsoft bejelentette, hogy a Windows 10 összesen hatféle kiadásban lesz elérhető. Az új operációs rendszert az átlagos felhasználó épp úgy futtathatja majd a mobilján, mint egy üzletember az asztali számítógépén.

Ezek a Windows 10 verziók érkeznek:

  • Windows 10 Home. Ebben minden benne lesz, amit a Microsoft az előző hónapokban bejelentett: Cortana, a digitális asszisztens, az integrációs lehetőség az Xbox One játékkonzollal, és egy csomó alkalmazás, köztük a vadonatúj Microsoft Edge böngészővel. A Windows 10 Home tabletekre és hibrid gépekre is telepíthető.
  • Windows 10 Mobile. Ezt kapják a Windows Phone-felhasználók: a mobilos verziót. A Microsoft mindent megtesz a platformok átjárhatóságáért, így az univerzális alkalmazásokat a telefonon és a számítógépen is használhatjuk - például megtehetjük, hogy a mobilon kezdünk dolgozni, de a munkát már az asztali gépen fejezzük be. Fontos alkalmazás a Continuum, ami tulajdonképpen asztali géppé változtatja a mobilt: csak egér, billentyűzet és monitor kell hozzá, és a telefon máris munkaállomássá alakul.
  • Windows 10 Pro. Ezt asztali gépekre tervezik, és elsősorban kisebb vállalkozások használhatják. A Pro változat több alkalmazást és eszközt tud kezelni, és nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, illetve a felhő alapú technológiára; így könnyebbé válnak az olyan feladatok, mint az adatkezelés megoldása, vagy a távoli találkozók megszervezése.
  • Windows 10 Enterprise. Kimondottan nagyvállalatok számára tervezték, ezért elsősorban a biztonságos megoldásokról szól - ezt támogatja például a Long Term Serving Branch, amivel azonnal telepíthetők a biztonsági frissítések, akár több eszközre is.
  • Windows 10 Mobile Enterprise. Nagyjából ugyanaz, mint a sima mobilos változat, de megerősített védelemmel, illetve a Pro és Enterprise verziókhoz hasonló biztonságifrissítés-kezeléssel. A Continuum és néhány biztonsági bővítmény feltelepítése után igen hatékony eszköz lehet.
  • Windows 10 Education. Ahogy a nevéből is kiderül, ez az oktatási intézményeknek szánt verzió, megerősített adatvédelemmel és biztonsági megoldásokkal. A Windows Mobile-t és Home-ot használó diákok és pedagógusok is frissíthetik a rendszerüket az Educationre.

A Windows 10 Home, Mobile és Pro ingyenes lesz, az Enterprise, a Mobile Enterprise és az Education csomagokért viszont fizetős bővítményként érkezik. A különböző kiadások várhatóan idén nyáron érkeznek.  • Tippek
  • Árfolyam