Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Lezuhant egy Szu–24 Oroszországban

2015.07.07. 13:24

Hétfőn lezuhant egy orosz Szu–24 repülőgép. A szuperszonikus vadászbombázó bármilyen időjárási körülmények között repülhet, így nem tudni, hogy a pilóta vagy a gép hibája okozta-e a balesetet. Előbbit már nem lehet megkérdezni a történtekről, mert belehalt a balesetbe.

A Szu-24 nem sokkal azután zuhant le, hogy felszállt a nyugat-oroszországi Kabarovszkból. Ennek a géptípusnak idén ez a második balesete: legutóbb februárban zuhant le egy gép.

Az orosz légierőt a jelek szerint átok sújtja, mert egy hónap alatt ez volt az ötödik gép, ami balesetet szenvedett. Az orosz katonai vezetők az utóbbi időben növelték a hadgyakorlatok számát, így a pilóták is többet repülnek, de a balesetek a gépállomány elöregedésére utalnak. A Szu–24-et 1974 óta használják, azaz több mint 40 éve állították rendszerbe.

Szu–24-es szuperszonikus vadászbombázó

A balesetet szenvedett gépek listáján két Mig–29 vadászgép, egy Tu–95 bombázó és egy Szu–34 is szerepel, és ez csak az elmúlt hónap termése. Az orosz légierő átmenetileg leállította a Mig–29-esek és a Tu–95-ösök repüléseit, hogy kivizsgálhassák a probléma okát.